Economia

Crac immobiliari

Constructores i promotores registren fortes pèrdues i arrosseguen la resta d’empreses cotitzades de la borsa

L’esperat desinflament de la bombolla immobiliària va quedar escenificat ahir quan gairebé totes les promotores i constructores cotitzades van patir grans pèrdues a borsa. La caiguda del sector immobiliari va arrossegar la resta de valors del parquet espanyol i l’Íbex-35 va registrar unes pèrdues del 2,7%, un entrebanc molt més acusat que els moderats descensos registrats a la resta de borses europees.

El nerviosisme es va instal·lar al mercat des de primera hora del matí, quan els valors immobiliaris van entrar en una caiguda lliure de la qual no van recuperar-se en la resta de la sessió, encara que sí que van aconseguir moderar una mica les pèrdues inicials. L’ensorrament d’ahir no fa res més que corregir el valor d’unes companyies que, segons experts i analistes, estaven més que sobrevalorades per l’allargament del positiu cicle que ha viscut el sector des de finals dels anys noranta. A més, i com a colofó, en els últims mesos s’ha viscut una febre de fusions, adquisicions i enfrontaments pel control d’algunes empreses que no ha fet més que impulsar encara més la cotització d’algunes companyies, que ahir no van poder evitar una forta correcció.

A la caiguda de la valenciana Astroc, que ha perdut un 65% del seu valor borsari en l’última setmana, s’hi van sumar ahir la resta d’empreses del sector, i Inmocaral va perdre un 11,3%, mentre que Fadesa s’hi deixava un 10%, i Renta Corporación, un 4,3%.

Contagi bancari
Les grans constructores, que tenen importants interessos immobiliaris, tampoc es van escapar de la crema i Sacyr Vallehermoso va liderar les pèrdues al deixar-se un 8,1%. Finalment, el sector bancari, que ha fet grans negocis amb préstecs als promotors i la venda d’hipoteques als compradors, també va recular. Banc Sabadell va perdre un 5%, mentre que el Popular s’hi deixava un 4,7%, i Bankinter, un 5,2%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.