Economia

Oliu assegura que el mercat espanyol està ben preparat per afrontar la crisi financera

Mercats

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha diagnosticat que el mercat espanyol està ben preparat per travessar la crisi financera. El Sabadell va celebrar ahir la junta d'accionistes, prèvia a la qual el president de l'entitat va mantenir una trobada amb la premsa.
Segons Oliu, els escenaris de la crisi són molt diferents. Als EUA la falta d'estalvi va portar a crear productes d'inversió basats en les hipoteques d'alt risc per tal de finançar el consum. Els problemes financers a la UE vénen perquè algunes entitats, a la recerca de rendibilitats altes, van comprar aquests productes d'inversió.

En canvi, segons Oliu, a l'Estat espanyol el creixement s'ha finançat amb recursos de l'exterior, i per això "ningú va comprar productes derivats de les hipoteques porqueria", tot i que el recurs al capital estranger ha provocat un increment del dèficit per compte corrent.

Estrenye's el cinturó
La crisi financera internacional derivada de les subprime afectarà l'economia espanyola, va admetre Oliu. Un altre dels problemes en perspectiva és el derivat del fet que "el 2007, uns tipus massa baixos a la UE van provocar un creixement immobiliari que va generar un excés d'oferta". Però, segons el president del Sabadell, "Espanya sí que estalvia", per la qual cosa "resoldre el dèficit és estrenye's el cinturó i invertir menys".

"Només amb això ja es pagarà el deute", va afegir. Per Oliu, el negoci immobiliari és cíclic, però "la falta de crèdit amplia una situació que s'hauria ajustat igualment en uns anys". "El sistema financer espanyol té capacitat d'ajustar-se, gràcies a la política del Banc d'Espanya de preparar l'època de vaques magres a través de les provisions genèriques", va dir. En la seva opinió, "ningú no dubta que la crisi durarà com a mínim un any més".

Inversions a Portugal
Oliu va explicar que el Sabadell acudirà a l'ampliació de capital del Banco Comercial Portugués (BCP) per mantenir la seva actual participació del 4,4%. Oliu va dir que la voluntat del banc català és "una més gran implicació directa" en l'entitat lusitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.