Economia

L'IPC harmonitzat continua batent rècords

Economia

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) a l'Estat espanyol ha situat la seva taxa anual en el 5,3% al mes de juliol, dues dècimes més que el mes passat, segons l'indicador avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta taxa del 5,3% és la més alta que es registra des del gener de 1997, quan l'INE va començar a elaborar aquesta sèrie. El mes passat ja va creuar la barrera del 5% i amb l'ascens del juliol ja són quatre els mesos consecutius en els quals l'IPCH ha registrat pujades. Fa un any l'IPC harmonitzat era del 2,3%, tres punts per sota de la seva taxa actual.

Malgrat que és un indicador orientatiu, l'IPCH no acostuma a variar de la taxa d'IPC general que, impulsada pel preu del petroli i d'alguns aliments, va escalar al juny fins al 5%, el seu nivell més elevat en tretze anys.

Si el 13 d'agost que ve, dia que l'INE farà públiques les dades definitives del juliol, la taxa anual de l'IPC llança la mateixa xifra que l'IPCH avançat (5,3%), la inflació marcarà la seva pitjor dada en gairebé setze anys, perquè no s'arribava a una taxa del 5,3% des del mes de desembre de 1992. El juliol de 2007, l'IPC anual es va situar en el 2,2%.

L'escalada dels preus del petroli és, en gran part, responsable de les altes taxes d'inflació que registra l'economia espanyola des de fa mesos, si bé als últims dies el barril de cru ha començat a abaratir-se, fins a situar-se una mica per sobre dels 120 dòlars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.