Economia

L'informe polèmic

El Financial Times i pocs dies abans el Daily Telegraph van obrir foc fa unes setmanes anunciant que el sistema financer espanyol era la principal víctima europea de la crisi iniciada a l'estiu amb l'enrenou de les subprime nord-americanes.
Tots dos rotatius britànics van difondre un informe de la consultora financera Lombard Street Research que, entre altres dades, revelava que el BCE havia prestat fins a 44.000 milions a les entitats espanyoles amb una doble cadència: 20.000 milions al llarg de quinze mesos, als quals calia sumar una sospitosa injecció de 24.000 milions en una sola vegada.

Mentre encara ressonen les ires de l'Associació Espanyola de la Banca i els desmentiments de part de la premsa espanyola de llarg abast, que han defensat a mort la solvència del sistema financer espanyol, el setmanari El Temps i l'AVUI han tingut accés a l'informe reservat.

L'escenari que dibuixa és ben poc falaguer: Espanya pagarà cars, assegura, els excessos comesos en el llarg període àlgid de la construcció que ha coincidit amb tipus reals mínims.

Cap al purgatori?
Segons la consultora, el sector privat espanyol ha mantingut una despesa excessivament superior als seus beneficis i el seu dèficit financer arriba al 12% del PIB, una situació singular en un país desenvolupat.

Paral·lelament, la inversió en el sector residencial podria caure fins a un 30%, fet que comportaria una retallada del 2,5% del PIB els pròxims tres anys, amb la consegüent repercussió en l'ocupació i el consum, que també es veurà afectat per la caiguda de la riquesa que comportarà l'estancament del preu dels pisos.

Altres claus de la visió apocalíptica de l'informe són precisament la pressió de l'atur i la inflació, juntament amb la frenada en el comerç i els serveis. D'aquesta manera, els autors de l'informe no veuen "clares" les opcions de l'administració, més enllà de l'estimulació fiscal, a l'espera d'una rebaixa de tipus per part del BCE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.