Economia

Més de 100.000 aturats a Catalunya no cobren prestació

CCOO denuncia que una quarta part del mig milió d'aturats catalans no reben cap tipus de subsidi. Avisa que la xifra es pot multiplicar a finals d'any. La majoria són immigrants i joves

Més de 100.000 persones a Catalunya no reben cap tipus de prestació per desocupació, la qual cosa representa el 20,3% del total d'aturats, segons CCOO, que alerta que aquesta xifra anirà a l'alça en els pròxims mesos si no es compensa aquesta evolució amb la creació de nous llocs de treball.

"D'aquí a final d'any serà un període difícil. Cal que s'activi la creació de llocs de treball perquè si no hi haurà una borsa de persones que no sortiran de l'atur. La situació anirà empitjorant", ha assegurat en roda de premsa la secretària de socioeconomia del sindicat, Cristina Faciaben.

Són diversos els factors que porten a CCOO a augurar un futur complicat en el mercat laboral de Catalunya, que al juliol concentrava el 14% del total d'aturats a l'Estat, amb 495.911 desocupats.

En primer lloc, explica Faciaben, es dóna el cas que un gran percentatge d'aturats són immigrants i joves, col·lectius que estan patint amb més intensitat la destrucció d'ocupació i que presenten taxes de temporalitat i subocupació més elevades.

"Les entrades i sortides continuades del mercat de treball fan que moltes persones no hagin cotitzat prou com per accedir a prestacions o que tinguin ajudes de molt curta durada", assenyala la responsable sindical.

Una altra dada negativa és que el nombre de contractes registrats ha caigut en un 18% a Catalunya respecte a juliol de 2008, en concret en 50.227 contractes, sent els indefinits els més afectats, amb un decreixement interanual del 34%.

Però si alguna cosa pot determinar que augmenti el nombre de persones parades sense protecció és la cada cop més gran dificultat per trobar una ocupació, especialment en determinades franges d'edat, i el fet que totes les ajudes econòmiques tinguin una durada màxima.

Així, les prestacions contributives, que a Catalunya perceben 288.468 persones, el 73% dels aturats, poden tenir una durada d'entre 4 mesos i dos anys improrrogables, mentre que els subsidis per desocupació, que cobren altres 101.950 persones, el 25,8%, s'atorguen durant un període inicial de sis mesos que pot prorrogar-se, sempre que es compleixin una sèrie de requisits, fins als 30 mesos.

Faciaben ha explicat que una de les condicions que s'exigeixen per prorrogar la percepció del subsidi per desocupació és que el demandant tingui fills a càrrec, "cosa que exclou un gran nombre de persones, sobretot joves".

Els aturats també tenen dret a cobrar la Renda Activa d'Inserció (RAI), encara que a Catalunya aquesta prestació, que té una durada màxima d'onze mesos improrrogables, és "pràcticament anecdòtica".

Els perceptors de la RAI en la comunitat representen el 4,8% del total estatal (només 4.600 persones), ja que la majoria de beneficiaris opten per percebre la Renda Mínima d'Inserció, que ofereix una quantia superior.

Per evitar que el nombre d'aturats sense prestació segueixi en augment a Catalunya, CCOO exigeix a la Generalitat que posi en marxa la Renda Mínima de Ciutadania, tal com preveu l'Estatut, per garantir a totes les persones uns ingressos mínims, mentre el Govern no impulsi mecanismes de garantia d'ingressos de supervivència.

CCOO proposa que aquesta prestació sigui d'uns 560 euros, que és l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, i reconeix que seria "lògic" que tingués "algun tipus de limitació temporal".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona