Economia

El preu de l'habitatge a l'Estat baixa el doble que a Catalunya

Habitatge

Comprar un pis a Catalunya és avui un 3,7% més barat que fa un any, però a la resta de l'Estat espanyol és encara més avantatjós. En el conjunt de l'Estat, on els increments no han estat tampoc tan accentuats, els preus dels pisos s'han abaratit un 6,8%.

Encara més. Catalunya se situa entre els territoris de l'Estat en què el descens del preu de l'habitatge s'ha situat per sota de la mitjana. A Castella-la Manxa els preus han baixat un 11,2%; a Madrid, un 9,2%; a l'Aragó, un 8,7%; a Múrcia, un 7,6%; a Cantàbria, un 7,3% i a les Canàries, un 7%. Al País Valencià, els pisos s'han abaratit un 6,6% i a les Balears, un 6,1%.

En concret, i segons les dades fetes públiques pel ministeri d'Habitatge, en els tres primers mesos del 2009 el preu mitjà de l'habitatge lliure s'ha situat en 1.958,1 euros per metre quadrat de mitjana a l'Estat, xifra que suposa un descens del 6,8% respecte al primer trimestre de l'any passat.

El metre quadrat de l'habitatge protegit s'ha situat en 1.112,5 euros en el primer trimestre de l'any. Això suposa un 1,1% més respecte al mateix període del 2008 i un descens de l'1,7% en relació amb el tancament del 2008.

Val a dir, però, que el preu dels pisos no és una excepció. Aquest mateix dimecres, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va publicar que la inflació a Catalunya va disminuir una dècima al març en relació amb el mes anterior i va deixar una taxa interanual del 0,4%, cinc dècimes per sobre de la mitjana de l'economia de l'Estat espanyol, on els preus van registrar per primer cop en els últims 47 anys una inflació negativa, del -0,1%.

Cal recordar, a més, que precisament aquest dijous el president de l'Associació de Promotors de Barcelona, Enric Reyna, va anunciar que el nombre de pisos per vendre a Catalunya s'ha multiplicat per deu en dos anys. Segons les seves dades, hi ha 65.442 habitatges sense vendre per la manca de finançament bancari.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.