Economia

Rússia, a un pas de reobrir l’aixeta del gas, apuja la pressió a Ucraïna

La guerra del gas entre Rússia i Ucraïna continua, però els europeus podrien deixar de patir-ne els danys col·laterals ben aviat. El govern rus i la presidència de torn txeca de la Unió Europea van tancar ahir un acord per restablir el subministrament de gas, però Ucraïna encara l’havia de signar en tancar aquesta edició. Observadors europeus i russos controlaran els gasoductes ucraïnesos per verificar que Kíev no roba el combustible que Moscou ven a la UE. Ucraïna, per contra, seguirà sense tenir gas rus mentre no accepti pagar-lo el doble de car que l’any passat i no pagui a Gazprom el deute milionari que arrossega.

El primer ministre i home fort de Rússia, Vladímir Putin, reobrirà l’aixeta a la UE, però no li costarà gens tornar-la a tancar i ahir ja va amenaçar que per poc que sospiti que Ucraïna li està robant gas tallarà de nou el flux. “Mirarem quant gas entra en territori ucraïnès i quant en surt, i si detectem cap robatori i es perd una part del combustible, tornarem a reduir el subministrament en la mateixa quantitat”, va advertir, després d’haver negociat cinc hores a la casa de cap de setmana que té a Novo-Ogariovo amb el seu homòleg txec, el primer ministre Mirek Topolanek. Això vol dir que la crisi podria tancar-se en fals i obliga la UE a buscar urgentment alternatives energètiques si no vol patir per la calefacció cada hivern.

Quan Putin ordeni a Gazprom reprendre el proveïment de gas, els consumidors europeus encara hauran d’esperar tres dies més per començar a rebre el gas rus, especialment els més allunyats de la frontera ucraïnesa, com ara Eslovènia, Croàcia, Sèrbia, Bòsnia i Macedònia. Eslovàquia va anunciar ahir que reobrirà l’antiquada central nuclear de Bohunice, que la Unió Europea la va obligar a aturar per perillosa, per fer front a la crisi energètica.

Ucraïna rebutja que en la missió d’observadors que vigilaran els seus gasoductes hi participin representants de les gasístiques europees que importen combustible rus, perquè depenen de Gazprom i no seran independents. A Kíev tampoc no li fa cap gràcia que Moscou pugui desplegar ara agents pel seu territori.

Soci inestable
Tot i això, fonts pròximes al govern ucraïnès de Víktor Iúsxenko asseguraven ahir a la nit que Kíev acabarà donant el vistiplau a la missió i la presidència txeca anunciava que ja en tenia un “acord verbal”. I és que Putin ha aconseguit que ara tota la pressió recaigui sobre el seu exsoci soviètic, que aspira a convertir-se algun dia en membre de la UE i de l’OTAN i que tem que amb la guerra del gas Occident el vegi com un soci inestable i gens fiable. Ahir mateix, Ucraïna es va comprometre a enviar dos milions de litres cúbics diaris de combustible de les seves pròpies reserves a Bulgària i Moldàvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.