Economia

La proposta per endarrerir la jubilació obre la porta a ampliar el temps de càlcul de la pensió

La vicepresidenta Espinosa justifica la mesura per evitar que els treballadors es vegin penalitzats per acomiadaments al final de la seva vida laboral i adverteix que no es permetrà avançar l'edat de retirada abans dels 52 anys

El govern ha presentat avui al Consell de Ministres un extens informe amb les seves propostes per reformar el sistema de la Seguretat Social, en què a més de l'anunciada mesura d'elevar l'edat de jubilació des dels 65 als 67 anys, obre la porta que es produeixin canvis en el període de càlcul de la pensió, ampliant-lo més enllà dels 15 anys actuals, tot i que sense precisar quant.

L'executiu suggereix a la comissió parlamentària del Pacte de Toledo la posada en marxa de "reformes graduals, amb períodes transitoris prolongats" que permetin la millora de l'equitat del sistema i evitin els "greuges" que pateixen els treballadors acomiadats en l'últim tram de la seva vida laboral. "S'ha de fixar un procediment de còmput de la pensió de jubilació (en períodes, bases, etc.) que no penalitzi els treballadors acomiadats al final de la seva vida laboral i que garanteixi en termes creixents l'equitat interna del sistema i la correspondència entre cotització efectuada i prestacions".

L'executiu suggereix a més que les reformes a aplicar no haurien de generar l'existència de sistemes alternatius per al càlcul de les prestacions, ja que això portaria els treballadors a elegir el que més els convingui sense que la Seguretat Social guanyi en equitat real.

La vicepresidenta Elena Salgado ha reconegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que una de les línies d'actuació de la reforma hauria de ser la d'ampliar el període de càlcul, que actualment és de15 anys. L'executiu entén que el càlcul de la pensió hauria de realitzar-se sobre els períodes de cotització real, que la capacitat per elegir la base de cotització hauria de limitar-se, i que hauria d'establir-se una única base reguladora per al càlcul de totes les prestacions del sistema.

La proposta del govern espanyol és elevar dels 65 als 67 anys l'edat legal o ordinària de jubilació, "de mica en mica i al llarg d'un període de temps raonable", segons la ministra. La data per al començament d'aquesta pujada gradual de l'edat de retir és l'any 2013 amb la idea que s'arribi als 67 anys el 2025, elevant cada any en dos mesos l'edat ordinària de jubilació.

L'executiu advoca per limitar les reduccions de plantilla en les empreses amb beneficis i imposar a les empreses part dels sobrecostos que causen les prejubilacions, els acomiadaments com a forma d'accés a la jubilació anticipada, la jornada flexible durant els últims anys de vida laboral per evitar una "brusca transició" entre activitat i jubilació; i incrementar de mica en mica i universalitzar de manera immediata l'edat mínima legal de jubilació en els 52 anys.

Pensions de viduïtat
En el camp de la pensió de viduïtat, el govern espanyol destaca la conveniència d'estudiar si en els casos de convivències familiars breus i sense descendents, en comptes d'una pensió vitalícia, s'assigni una indemnització en pagament únic o una prestació temporal. Alhora, proposa analitzar la possibilitat d'establir una relació més flexible entre les rendes de treball i la pensió de viduïtat per millorar la situació dels pensionistes que percebin una única renda.

En l'apartat de la incapacitat, l'executiu no veu "raonable" que tasques que es desenvolupen exclusivament en una part de la vida generin pensions vitalícies ni que prestacions pensades per cobrir la impossibilitat de treballar (com la incapacitat permanent absoluta) es compaginin amb el treball. En els dos casos, assenyala, seria raonable reduir la prestació.

La proposta governamental inclou altres mesures en aquest camp, com la possibilitat d'estudiar una prestació que fomenti la reducció de jornada per a la cura de familiars, compensant en una part suficient les pèrdues de renda, així com incentivar que els treballadors incapacitats que hagin accedit a una pensió a edats primerenques es reincorporin més fàcilment al mercat de treball, en la mesura que la seva situació ho permet, mitjançant ajudes econòmiques a la contractació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.