Alarma entre les empreses ecològiques
El govern acorda suprimir l'ens autònom que certifica i controla el sector, i assumir-ne la gestió
L'alarma s'ha instal·lat
entre els productors, elaboradors i comercialitzadors de productes ecològics, arran de l'acord de la Generalitat de suprimir el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), a proposta del conseller d'Agricultura. L'ens és una corporació de dret públic, creada el 2001 a iniciativa del sector. S'encarrega de controlar, certificar i promoure els productes ecològics. La seva junta directiva és escollida cada quatre anys per les empreses. La conselleria d'Agricultura vol assumir-ne ara la gestió. “Som una empresa pública eficient econòmicament i no se'ns ha consultat”, ha explicat el president del CCPAE i empresari, Daniel Valls. I ha afegit: “L'únic argument que ens han donat és que cal aprimar l'administració.” Amb una estructura de 23 treballadors, el pressupost d'enguany del consell és d'1,4 milions. La Generalitat hi aporta el 10%; la resta ho paguen les empreses. “Tancarem l'any amb uns dos mil operadors inscrits, un 30% més que el 2010. Esperem ser autosuficients econòmicament l'any vinent.”
El sector, que factura 90 milions anuals, no vol tornar a la situació prèvia a la creació del CCPAE, quan depenia exclusivament de la conselleria. I menys en un context en què el pressupost d'aquesta s'ha reduït enguany
un 40%. “El control de les certificacions, que marca la UE, és complex: una visita anual a totes les empreses, auditories, presa de mostres, revisió de les etiquetes... Cal fer-lo bé per poder vendre els nostres productes i ser homologats als mercats internacionals.” Salomó Torres, expresident de l'ens i membre de l'executiva nacional d'Unió de Pagesos, considera: “Si hi ha alguna cosa que no funciona, es pot corregir. Però suprimir-lo restarà eficiència, representativitat empresarial i credibilitat. És un error estratègic.”
Les empreses confien que el govern farà marxa enrere i estimarà una moció presentada pel PSC i ERC, i aprovada també amb els vots de CiU.
LA FRASE
“Ens tancaria les portes del mercat nord-americà”
Ser una corporació pública però independent és indispensable per accedir en bones condicions a alguns mercats. Des del 2005, el CCPAE ha aconseguit homologar les etiquetes certificadores als països de destí i l'acreditació dels Estats Units. “Ens ha facilitat acords amb Suïssa, el Canadà, el Japó i estem en tràmits amb el Brasil i Corea del Sud. Si retornem a la conselleria, aquests mercats es perdran”, assegura Valls.
Unes 60 empreses exporten als Estats Units. Per a la vinícola Albet i Noya, pionera a l'Estat i que ven fora el 80% de la producció, el nord-americà és el quart mercat. “El consell és competitiu en costos i qualitat de servei, comparat amb les certificadores privades que utilitzen altres comunitats autònomes. A més, pot sobreviure sol econòmicament i l'estalvi és irrisori”, indica el propietari, Josep M. Albet. “Per a nosaltres seria fatal, perquè ens tancaria les portes del mercat nord-americà.” Albet confia que “prevaldrà la raó, perquè no poden deixar penjat un sector amb un creixement exponencial. Ara bé, de moment ens han reiterat la voluntat de suprimir-lo”.