Torraspapel tancarà a Sarrià de Ter
L'empresa sosté que acumula pèrdues de 98 milions, no veu viabilitat i inicia el procés per tancar
A la planta hi treballen ara 132 persones
L'empresa afirma que acumula pèrdues de 98 milions d'euros
A la planta hi treballen 132 persones, d'entre 40 i 50 anys
La planta de Torraspapel de Sarrià de Ter, on treballen 132 persones, té les hores comptades. Tot i que l'empresa no ho reconeix obertament, treballadors i sindicats estan convençuts que s'ha iniciat el procés per tancar-la. “Estem davant el tancament definitiu. Si l'empresa diu que ha estudiat totes les alternatives i que cap és viable, és evident que l'empresa ha pres una decisió. És evident que la intenció de l'empresa és el cessament.” Aquestes són les paraules del secretari d'acció sindical de la FSC de les comarques gironines de CCOO, Xavier Lao, que va assistir a la reunió d'ahir al matí en què la direcció de Torraspapel va comunicar al comitè que la planta de Sarrià de Ter no era viable.
En un comunicat, Torraspapel afirmava que havia “iniciat un procés de negociació i diàleg amb els interlocutors socials per estudiar la viabilitat o el tancament de la planta” i “traslladar la seva producció a altres centres d'Espanya”. Precisament, la “forta inversió” a la planta de Saragossa –que, segons fonts dels treballadors, està previst que s'obri al setembre– és un dels motius que els fan sospitar que s'hi vulgui traslladar una part de la producció, com també a la resta de plantes que l'empresa té a Sant Joan les Fonts, Almazán (Sòria) i Motril (Granada). “L'empresa no ha parlat dels treballadors, no ens ha dit què passarà amb ells, què pretén”, va dir Xavier Lao, que tot seguit va explicar que ara el comitè té vint dies per estudiar la documentació que ha aportat la direcció. “Pretenen que els donem el vistiplau i no ho farem, diuen que estan oberts a propostes noves i evidentment nosaltres donarem alternatives.” En el cas de la planta de Sarrià, la mitjana d'edat dels treballadors és de 40-50 anys.
Segons Torraspapel, la indústria del paper viu una situació molt difícil des de fa anys, amb una caiguda permanent de la demanda i sense previsions de recuperació a curt i mitjà terminis. “A més del descens de les vendes, la planta de Sarrià de Ter ha quedat afectada pels seus elevats costos de producció unitària, el cost del transport i l'impacte de les modificacions del marc regulador elèctric els darrers anys. Les noves condicions del mercat i les mateixes característiques de la planta l'han situat amb resultats negatius des del 2012 i sense expectativa de millora, i han afectat greument la viabilitat de Torraspapel i del grup Lecta a Espanya.” Concretament, l'empresa assegura que acumula 98 milions de pèrdues entre el 2012 i el 2013. “Per això, la companyia ha iniciat un procés de diàleg amb els interlocutors socials i seguirà els passos legals previstos en aquest tipus de situacions, i es compromet a negociar un possible acord amb els representants dels treballadors, amb el fi de trobar la millor solució per a totes les parts implicades, incloent-hi un pla social adequat”, hi afegeix el comunicat de l'empresa. Segons sembla, aquest pla podria incloure, a més de recol·locacions, prejubilacions o grans indemnitzacions.
El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, va ser dels primers a lamentar “el tancament d'una empresa històrica” i va dir que és una “mala notícia”. A més, va rebutjar l'argument de la pujada energètica que esgrimeix l'empresa adduint que en ocasions anteriors, a Sant Joan les Fonts, s'havia resolt el tema.
Torraspapel és a Sarrià de Ter des dels anys cinquanta i té capacitat per produir 62.000 tones de paper no estucat a l'any.
En total, a les comarques gironines i entre les dues plantes, la de Sarrià de Ter i la de Sant Joan les Fonts, hi treballen 408 persones.
LES FRASES
Crida a manifestar-se avui a Girona
El sindicat CCOO va fer ahir una crida als treballadors i a la societat gironina a sumar-se a la manifestació d'avui per mostrar el rebuig a la decisió empresarial. “Aquesta proposta és absolutament contraproduent i va en sentit contrari a les polítiques d'estímul econòmic necessàries per sortir de la crisi”, afirma el sindicat en un comunicat en què també recorda que “és una empresa històrica que ha tingut la col·laboració sindical i dels diferents consistoris per fer possible el manteniment de l'activitat”.