Esports

"Eliminar el Manchester United no seria cap miracle"

Entrevista a Xavi, jugador del Barça

Morta la Lliga, ¿visca la Champions?
És evident que la Lliga gairebé només la pot solucionar un miracle. Ens porten onze punts i en queden quinze! En canvi a la Champions no necessitem cap miracle, hem de ser nosaltres mateixos els qui la treballem. Ens hi hem de deixar la pell, perquè ens juguem la temporada. L'afició és intel·ligent i ho sap, per això estarà a mort amb nosaltres.
¿Us jugueu la temporada, i el projecte?
No, el projecte ha funcionat amb dues Lligues consecutives i una Champions, però com tot a la vida s'acaba. Igualment, guanyant la Copa d'Europa també es pot acabar el projecte.

I el Vila-real és segon...
Sí, està un punt per sobre. Portem una victòria als últims vuit partits, i això no pot ser. No podem abaixar la guàrdia, primer perquè matemàticament el títol no està perdut, però sobretot per assegurar el segon lloc, que no haguem de jugar la prèvia de la Champions.

Què pesa a la Lliga?
En futbol tot són dinàmiques. Ara estem en una de negativa general, primer pel que fa als nostres resultats, però també als mitjans de comunicació, i això afecta l'afició. S'està fent un gra massa de tot, no sé si interessa a alguns mitjans. No es pot treballar tranquil·lament i això al camp es nota. Les coses no surten i tot és per la negativitat que hi ha a l'entorn.

A la Champions, mentalment encara esteu bé...
Sí, l'equip se sent fort, sobretot perquè sabem que tenim la paella pel mànec per aconseguir una fita com jugar una final i guanyar-la. Tot i la dinàmica negativa de l'entorn, podem guanyar una tercera Champions. Ens ho hem de creure. Avui en dia si qualsevol et guanya, tu ho pots fer contra qualsevol.

¿La fe d'aquest Barça es mereix un miracle?
Si guanyem el ManU i la Champions no seria un miracle. Tenim l'exemple del València, que tan malament va a la Lliga i ha guanyat la Copa.

¿En quina mesura el Manchester és favorit?
Doncs jo crec que l'eliminatòria està al 50 per cent. El que passa és que l'entorn diu que els favorits són ells. De fet això ens pot ajudar, ens pot treure pressió i en canvi el Manchester pot notar la pressió que es digui que són ells els clars favorits.

Cap complex d'afrontar el Manchester, doncs...
Això en absolut, tenim grandíssims jugadors. Tot i el que passa als últims partits, tenim molt gol, i gent que marca la diferència. Tenim més esperança que por.

¿És més aviat l'hora de treure tota la ràbia per restituir l'orgull d'equip?
Sí, exacte. Hem de treballar junts sabent que som bons, tenim experiència i caràcter per arribar a aquesta final.

Tampoc és perfecte el Manchester...
La perfecció al futbol no existeix, no hi ha equips imbatibles, tothom tard o d'hora cau. El Manchester United està fort futbolísticament, i anímicament també està en bon moment, però tenim bloc per arribar a la final.
On té avantatge el Barça en l'eliminatòria?
Tenim el desavantatge del factor camp, que és bàsic, però l'avantatge de no ser favorits. Anem de tapats i això és més fàcil.

Això té influència en el joc?
Jo espero que ells acusin la pressió d'alguna manera, que notin el neguit d'haver de guanyar, d'haver de portar el pes del joc.

Sap de què parla perquè normalment són vostès els qui pateixen la pressió del favorit..
.
Sí, habitualment som nosaltres els qui hem de portar el joc, fer-ho bonic, fer bones jugades, fer oportunitats... I dimecres això els tocarà a ells, i ens pot afavorir.

Un jugador sol no guanya una eliminatòria, però tothom apunta Messi com l'home clau.
Sí, és un futbolista espectacular, capaç de marcar la diferència en qualsevol moment. És bàsic que jugui i que estigui al cent per cent.

¿El nota amb l'adrenalina carregada?
Sí, sí. Segur que veurem el gran Messi. Està molt motivat, torna d'una lesió i ja es va perdre els millors partits de la Champions que vam guanyar el 2006 i vol rescabalar-se'n. Vol ser un dels millors jugadors del món, no només d'aquesta eliminatòria. El veig amb unes ganes terribles i això contagia l'equip. Sabem que el pots trobar en qualsevol moment. Ell ja et busca. Sóc un passador i sempre em diu que agafi la pilota i que em fixi en la seva posició, tant si està obert a la banda com si entra en moviment.

Messi tindrà dues o tres ajudes dels jugadors del Manchester.
Això també és important per a l'equip. Sabem que estaran molt pendents d'ells i els que entrem des de la segona línia també haurem d'amenaçar. Potser Messi no marca la diferència, però ajuda els altres que la marquem. També Eto'o és molt important perquè contagia la seva ambició i en qualsevol moment pot fer gol.

Henry és una enciclopèdia del futbol anglès.
També està extramotivat. Viu molt el futbol i coneix molt bé el Manchester United. Ja ens ha dit diverses coses a tenir en compte: és un equip semblant a nosaltres, que li agrada tenir bastant la pilota.

¿Algun comentari significatiu d'Henry?
Doncs que el Manchester United et pot deixar jugar més que un Chelsea o un Liverpool. En aquest sentit és el millor equip que ens podia tocar. Et crea ocasions i també te'n cedeix. Pot deixar espais. El United té una filosofia semblant a la nostra i no és com la majoria dels rivals, que es volen aprofitar dels nostres errors.

Com visualitza el partit?
Qui domini la pilota tindrà molt a guanyar. Els petits detalls, errors de concentració, faltes, la tensió, el neguit de passar a la final... marcaran la diferència.

Defineixi les línies del Manchester United.
El porter Van der Sar m'agrada molt; és molt complet i corpulent. Els centrals Vidic i Ferdinand són durs, expeditius, agressius, forts en el joc aeri. Els laterals són més defensius, sobretot Brown, tot i que Evra puja més. El migcamp, depèn de qui jugui, pot ser també molt defensiu, amb Carrick i Hargreaves. Si juga Scholes són més complets. Al davant tenen un ventall, buf, increïble! Nani, Giggs, Cristiano Ronaldo, Rooney, Tévez... Tenen moltíssim gol, però la qüestió és dominar el joc.

El ManU compta amb 73 gols a favor, 19 en contra. Intimida?
És contundent. No hi ha cap línia fluixa. Pràcticament no té punts febles. Almenys jo no sé quins són. Però si tenim la pilota, patiran. Ells no són tan pacients com nosaltres i si els robem l'esfèrica es poden desajustar prou entre línies.

Els equips anglesos no són de gaire joc entre línies, cert.
Exacte. Els centrals no surten a pressionar. Podem fer mal amb el joc d'interiors.

¿Poden vostès donar el màxim nivell, com el Barça del 2006, contra el Manchester United?
Esperem que sí. Pot passar de tot. La Champions és molt important i injusta a la vegada. Si fas un partit dolent, al carrer. Hem de posar-hi els cinc sentits. Mireu el València, el veus en un partit de Lliga i no és el mateix que va guanyar la Copa.

El problema és que hi ha tanta urgència per exorcitzar-se de dos anys tan dolents...
Juguem pel nostre orgull i per a l'afició que tenim darrere. Sabem que el Barça és un club que no pot acceptar la derrota i que no l'entén.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.