Esports

El primer escàndol

Jocs Olímpics de Pequín

Els Jocs Olímpics del 2008 i el dopatge ja tenen el seu escàndol. O el primer, tot just. No es tracta de la cascada de positius individuals i no relacionats, habituals d'altra banda en una gran competició i que també han tret el nas a Pequín. El fet és que aquest dimarts es va conèixer el positiu de tres atletes russos més i ja en són deu en una setmana, set dels quals amb presència prevista a l'equip olímpic. El COI, en boca del cap de la comissió mèdica, Arne Ljunqvist, ja parla d'un "ús sistemàtic de dopatge", i per fer-ho es recolza en una investigació de dos anys de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF).

El passat 31 de juliol va causar impacte el cas de les set atletes russes que falsificaven les mostres d'orina, que van ser descobertes després d'una investigació que es va dur amb el màxim secret, anàlisis d'ADN incloses. Arran del cas, el director de l'oficina antidopatge del Comitè Olímpic de Rússia, Nikolai Durmànov, va denunciar que el seu país és "l'únic del món" on es pot comprar EPO a les farmàcies.

Els positius (no efectius però sí normatius) van deixar fora dels Jocs Ielena Soboleva, plusmarquista mundial dels 1.500 metres que a Pequín aspirava a un espectacular doblet 1.500-800; Daria Pixtxàlnikova, campiona europea i subcampiona mundial de llançament de disc; Tatiana Tomàixova, campiona europea de 1.500 metres el 2006; Gulfija Khanafèieva, explusmarquista mundial de llançament de martell, i la fondista Iulia Fomenko. També hi estaven implicades les atletes no olímpiques Olga Iegòrova, campiona mundial de 5.000 metres el 2001, i la fondista Svetlana Txerkàsova.

La marxa atlètica
Ara la diana s'ha situat sobre els marxadors russos, grans proveïdors de podis olímpics. Vladímir Kanàikin i Alexei Voièvodin han desaparegut de la llista de marxadors per a Pequín després de donar positiu per eritropoetina (EPO) en un control fora de competició, igual com Víktor Buràiev, que ja no entrava en els plans de l'equip olímpic. Kanàikin, explusmarquista mundial dels 20 km, era una de les fermes esperances de medalla als 50 km, prova en què l'11 de maig va fer la segona millor marca de la temporada (3 hores, 36 minuts i 55 segons); Voièvodin va fer bronze als 50 km a Atenes 2004 i va ser subcampió mundial el 2005.

Els positius els va fer públics l'entrenador dels marxadors, Víktor Txeguin, en declaracions a l'agència Ves Sport. Txoguin hi va afegir el nom de Valeri Bortxin, aspirant a medalla als 20 km, però hores després l'entrenador de l'equip olímpic, Valentin Maslàkov, negava el positiu de Bortxin i assegurava que competirà a Pequín.

Cal destacar que l'equip d'atletisme de Rússia va ser segon al medaller d'Atenes 2004 amb 20 podis (39 finalistes), superat només pels EUA (25 i 43), i que és el tercer millor de la història olímpica (sumant URSS i CEI) amb 214 medalles, per 733 dels EUA i 251 d'Alemanya (sumant RFA i RDA).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.