Esports

'Veni, vidi, vici'

Guardiola entra en la història com el primer tècnic que guanya el triplet en la seva primera temporada a l’elit. El de Santpedor és el tercer entrenador més jove que conquereix la Copa d’Europa

“Vaig venir, vaig veure, vaig vèncer” és la famosa frase amb què Juli Cèsar va anunciar al Senat romà l’any 47 aC la seva ràpida i total victòria sobre el rei Farnaces II del Pont en la batalla de Zela, a l’actual Turquia. A Roma, 21 segles després, Pep Guardiola podria pronunciar avui les mateixes paraules, si bé la modèstia del tècnic del Barça és tan visible com la seva precocitat. Fa un any l’entrenador català preparava la primera eliminatòria d’ascens a Segona B davant el Castillo canari. Avui és l’artífex d’un triplet en la seva primera temporada a l’elit, fita insòlita en els 54 anys d’història de la Copa d’Europa. Només l’hongarès Stefan Kovacs va ser capaç de sumar els tres títols en el seu primer any a l’Ajax (1972) –que no en el futbol de màxim nivell (ja havia guanyat la Lliga amb l’Steaua de Bucarest).

Guardiola forma part del selecte grup d’onze tècnics que alcen aquesta copa en la seva primera campanya en un club. Tots els altres precedents, però, a excepció de dos, la van conquerir en un equip que venia de ser campió. L’excepció són Vicente del Bosque amb el Madrid el 2000 i Rafa Benítez amb el Liverpool el 2005; aquests dos tècnics, no obstant, no es van endur cap títol més en el seu debut.

Guardiola, a més, és el tercer entrenador més jove que guanya el màxim torneig continental. De fet, ha guanyat la Champions amb 38 anys, la mateixa edat de Miguel Muñoz quan el 1960 va fer campió el Madrid. Muñoz (15 dies més jove que el Pep), però, va dirigir només els últims tres partits d’aquell torneig. El més jove és el madridista José Villalonga, amb 37 el 1956.

L’era madridista
L’argentí Luis Carniglia va ser el primer entrenador que va conquerir la Copa d’Europa al cap de pocs mesos d’agafar les regnes d’un conjunt. Concretament va ser el 1958, en substituir a la banqueta del Madrid José Villalonga, que havia donat els dos primers màxims trofeus continentals a l’entitat de Chamartín. Després ja ve el cas de Miguel Muñoz i ja ens en hem d’anar a la dècada dels 70 per trobar dos tècnics capaços de triomfar en el seu primer any en un club. Kovacs va afegir dues Copes d’Europa a la que havia guanyat Rinus Michels el 1971. Una gesta similar va fer Dettmar Cramer el 1975, en la seva primera temporada al Bayern de Munic. Venia de ser seleccionador japonès i dels Estats Units i va dirigir el club bavarès quan va sumar dues Copes d’Europa seguides a la conquerida el 1974 per Udo Lattek.

Tony Barton, amb l’Aston Villa (1982); Joe Fagan, amb el Liverpool (1984); Ljubomir Petrovic, amb l’Estrella Roja (en una final guanyada el 1991 contra un altre tècnic debutant a l’Olympique de Marsella, Raymond Goethals); Jupp Heynckes, amb el Madrid (1998); Del Bosque, també amb el Madrid (2000), i Benítez, amb el Liverpool (2005), són els altres tècnics que han estat campions de la màxima competició continental en el seu primer any en un club. Veni, vidi, vici. Guardiola, a més, s’ha convertit en la sisena persona que guanya la Champions com a jugador i entrenador, rere Muñoz, Trapattoni, Cruyff, Ancelotti i Rijkaard. Només tres d’ells ho han fet des del mateix club: Muñoz (Madrid), Ancelotti (Milan) i Guardiola (Barça). Al Pep el que és del Pep.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Espanya i la crisi d’identitat catalana

FILÒSOF
 
El protagonista
Lamine Yamal

O Rei Lamine

BARCELONA
 
 

Poder sense discussió de Pogacar

BARCELONA
 
Joan Sagué
EXJUGADOR DEL GIRONA FC DURANT VUIT TEMPORADES (1985-1993) I EXCAPITÀ

“És molt més exigent el futbol d’ara”

FIGUERES
 

Dani Olmo: Bota d’Or i cap de diamants

BARCELONA
 

Lògica futbolística

barcelona
 

Alcaraz lidera el canvi

BARCELONA / LONDRES