Política

Raúl Castro, i no Fidel, presideix finalment la desfilada del Primer de Maig

Castro insisteix que cal denunciar el perill que suposa la política dels EUA i el Brasil sobre l'ús d'aliments per fer combustible

Finalment ha estat Raúl Castro, i no Fidel, el dirigent cubà que ha sortit a presidir la desfilada del Primer de Maig a L'Havana. D'aquesta manera, s'han esvaït les especulacions sobre la possible reaparició avui de Fidel, després de nou mesos de convalescència.

Amb tot, poques hores abans de la multitudinària desfilada de l'1 de maig a L'Havana, el president de Cuba, Fidel Castro, ha tornat a l'escena pública a través de la ploma. El líder cubà ha publicat un nou article al diari oficial Granma per criticar l'ús d'aliments per a la fabricació de combustibles alternatius i per denunciar l'excarceració de l'anticastrista Luis Posada Carriles. Tot plegat sense aclarir la seva possible aparició pública.

En el text, Castro, convalescent des de fa nou mesos, no aclareix si, com va apuntar recentment el president bolivià, Evo Morales, reprendrà el Primer de Maig el poder que va delegar provisionalment al seu germà petit, Raúl, el 31 de juliol passat, obligat per una malaltia intestinal que es manté com a secret d'Estat.

En un article titulat El que s'imposa d'immediat és una revolució energètica, difós ahir a la nit a L'Havana, Castro insisteix que cal denunciar el perill que suposa la política dels Estats Units i el Brasil que recolza l'ús d'aliments per a la producció de combustible com l'etanol.

Castro, de 80 anys, va iniciar a finals de març la publicació d'una sèrie de “reflexions” sobre les conseqüències de l'ús de biocombustibles elaborats a partir d'aliments amb crítiques a l'estratègia dels presidents George W. Bush (EUA) i Luiz Inácio Lula da Silva (Brasil).

“El Primer de Maig és un bon dia per fer arribar aquestes reflexions als treballadors i a tots els pobres del món, al costat de la protesta contra un fet també increïble i humiliant: l'alliberament d'un monstre del terrorisme, precisament al complir-se el 46 aniversari de la Victòria Revolucionària de Playa Gijón”, conclou Castro. El líder cubà es refereix així a l'excarceració als Estats Units de l'anticastrista Luis Posada Carriles, acusat per L'Havana i Caracas de múltiples actes terroristes, com l'explosió d'un avió de Cubana de Aviación amb 73 passatgers l'any 1976.

Cuba, però, serà un dels pocs llocs del món on les reivindicacions de l'1 de maig no seran laborals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.