Política

Mor Vilma Espín Guillois, dona de Raúl Castro i una de les figures històriques de la revolució cubana

Vilma Espín es va convertir en una de les dones amb més pes polític i més quota de poder de la revolució de l'illa

Vilma Espín Guillois, muller de Raúl Castro, president en funcions de Cuba, i una de les figures històriques de la revolució cubana, ha mort a l'Havana als 77 anys, víctima d'una llarga malaltia, segons ha informat la televisió estatal a través d'un comunicat oficial.

Al capdavant de la Federación de Mujeres Cubanas (FMC), càrrec vitalici que va ocupar des del 1960, i com a membre del Buró Polític i el comitè central del Partit Comunista de Cuba, Vilma Espín es va convertir en una de les dones amb més pes polític i més quota de poder de la revolució.

Espín Guillois, una de les guerrilleres de l'Exèrcit Rebel a la Sierra Maestra, es va casar a començaments del 1959, poc després del triomf de la revolució, amb Raúl Castro, president en funcions de la illa i ministre de les forces armades revolucionàries, amb qui va tenir quatre fills.

Nascuda a Santiago de Cuba el 1930, va exercir durant molt temps com primera dama del país, a causa que Fidel Castro està divorciat. També va ocupar posicions polítiques revolucionàries i va participar en l'aixecament armat de Santiago de Cuba el 30 de novembre de 1956, en suport als expedicionaris del Granma, convertint-se el seu habitatge en quarter general del moviment revolucionari a Santiago de Cuba.

En 1958 es va incorporar a l'Exèrcit Rebel i després del triomf de la Revolució en 1959, va encapçalar la unificació de les organitzacions femenines i la constitució de la Federació de Dones Cubanes. A més, va integrar el Comitè Central del Partit des de la seva fundació en 1965, "condició que va ser ratificada a tots els seus congressos", segons recorda el comunicat, que també assenyala que Espin "va presidir des de la seva creació la Comissió Nacional de Prevenció i Atenció Social, i la Comissió de la Infantesa, la Joventut i la igualtat de drets de la Dona, de l'Assemblea Nacional del Poder Popular".

Duel oficial
El consell d'Estat ha declarat dol oficial durant 26 hores, en les quals la bandera nacional s'hissarà a mig pal en els edificis públics i establiments militars.

Vilma Espín ha estat incinerada i les seves cendres es dipositaran en el mausoleu del II Frentre Frank País, a la Sierra Maestra, com ella volia, en una cerimònia familiar i amb honors militars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.