Política

Sarkozy assetja Royal en un intens cara a cara televisat

Els dos candidats a les presidencials franceses van protagonitzar ahir un tens duel televisiu a quatre dies de la segona volta dels comicis. El conservador Nicolas Sarkozy va aconseguir imposar-se a la socialista Ségolène Royal en un debat d’una marcada hostilitat. Sarkozy va conduir el debat i va transmetre més solidesa, però a costa d’assetjar la seva rival amb interrupcions i atacs constants, amb l’objectiu de desestabilitzar-la. Royal va mantenir la calma durant bona part del debat, fins a arribar a una traca final de retrets i insults que va ser el clímax de la confrontació.

La candidata socialista va acusar Sarkozy de “mentider” quan es va referir als problemes d’integració dels alumnes discapacitats als centres educatius, dels quals Royal va culpar l’actual majoria governamental. En el moment de màxima tensió, la socialista va acusar el seu rival “d’immoralitat política”. “No sigui despectiva. No ho necessita per ser brillant”, li va respondre Sarkozy. “No perdi els nervis. La funció presidencial requereix calma perquè implica responsabilitats pesants”, va afegir.
Royal va confrontar Sarkozy amb el balanç de la seva acció governamental i va imposar-se a l’hora de parlar sobre l’educació, els afers socials o l’ecologia, però sovint va quedar desarmada davant els girs del seu contrincant, que va usar recursos poc lícits, com citar repetidament el company de la candidata, el primer secretari socialista, François Hollande.

Pocs beneficis
Un dels principals desafiaments per a Sarkozy era esborrar la seva imatge agressiva de cara als electors, mentre que Royal pretenia donar coherència al seu programa i reforçar la seva credibilitat en el paper presidencial, que sovint ha estat posada en dubte.

Finalment, cap dels dos candidats no va sortir gaire beneficiat de l’intercanvi: el conservador va generar inquietud per la seva superioritat i to autoritari, mentre que Royal no va mostrar prou domini dialèctic i va barrejar sovint temes diferents. Més d’un cop va recordar l’últim cara a cara televisat que havien compartit, en les legislatives de 1993, que va seguir la mateixa tònica.

El debat, això sí, va servir perquè tots dos candidats abordessin els principals punts de divergència dels seus programes en matèria d’institucions, seguretat, creixement econòmic, mercat laboral, sistema educatiu, desenvolupament sostenible o política exterior. Al final de l’intens debat, Sarkozy va fer una promesa als electors: “Si em fan confiança, no els decebré”. Per la seva banda, Royal va demanar als indecisos que diumenge facin “una tria audaç i de futur”, encara que els costi “veure una dona en la més alta responsabilitat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.