Política

La victòria de Sarkozy provoca disturbis

Els primers incidents s'han localitzat a la plaça de la Bastilla de París, on tradicionalment l'esquerra celebra les seves victòries

L'elecció del conservador Nicolas Sarkozy com a president de França ha desencadenat incidents nocturns en les principals ciutats franceses, on s'han produït enfrontaments de gent jove amb les forces de l'ordre.

Els primers incidents s'han localitzat a la plaça de la Bastilla de París, lloc emblemàtic on tradicionalment l'esquerra celebra les seves victòries i on es van concentrar unes 5.000 persones. En aquesta plaça, entre 100 i 300 joves que cridaven consignes contra Sarkozy van llançar llambordes i altres projectils als antidisturbis que van carregar contra ells amb bombes lacrimògenes.

Paral·lelament, diversos centenars de francesos, gran part d'ells joves, es manifestaven sense incidents en la propera plaça de la República, procedents dels voltants de la seu del partit socialista.

Segons fonts policials, la situació era tensa en alguns barris conflictius de les afores de París, on s'han cremat vehicles. També van haver-hi manifestacions violentes contra Sarkozy a Lió, Marsella, Bordeus, Lille, Tolosa i Clémont-Ferrand, on també hi ha hagut enfrontaments amb les forces de l'ordre. A més, s'ha produït concentracions contra el guanyador dels comicis presidencials en diverses ciutats de l'oest de França com Rennes, Caen, Rouen, Tours o Nantes.

Una de les manifestacions més multitudinàries contra Sarkozy es va registrar en el centre de Tolosa, on entre 1.000 i 2.000 persones es van concentrar en la plaça de l'ajuntament, van escalar per la façana i van despenjar la bandera.

En aquest context, el secretari del Partit Socialista (PS), François Hollande, company i pare del quatre fills de Sègoléne Royal, va fer una crida “a la calma i la coherència”, i va convidar als 18 milions de francesos que han votat Royal a que “s'empassin la seva frustració” i dirigeixin tota la seva “energia” a les eleccions legislatives del pròxim mes de juny.

El col·lectiu AC le Feu, que va néixer després de l'onada de violència urbana que va sacsejar França la tardor del 2005, va demanar als barris conflictius que “no responguin” a la victòria de Sarkozy, que ha aconseguit més del 53% dels vots.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.