Política

Fatah congela el pacte amb Hamàs

Ahir fins i tot hospitals es van convertir en l’escenari d’enfrontaments armats

Mentre Gaza se submergia en un clima de guerra oberta per la intensificació de la violència interpalestina, el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas (Abu Mazen), convocava ahir al vespre la direcció del seu partit, Fatah, per debatre la greu crisi. El comitè central del moviment d’Abbas va decidir congelar la participació en el govern d’unitat amb els islamistes de Hamàs fins que cessin els xocs.

Unes hores abans, el rais palestí havia cridat a respectar un nou alto el foc que acabi amb el vessament de sang, tot i ser conscient que en el passat s’han esmicolat set treves internes. “Per protegir els màxims interessos nacionals del nostre poble i acabar amb aquest vessament de sang crido, en nom del meu càrrec de cap de l’ANP i comandant de totes les forces de seguretat, a un alto el foc immediat”, va assenyalar Abbas.

Però les crides a un canvi dràstic de la situació quedaven en no res. Poc abans de publicar-se el comunitat d’Abbas, fonts palestines a Gaza van informar que Hamàs s’havia apoderat de la principal instal·lació de seguretat identificada amb Al-Fatah a la franja de Gaza, en combats en què van morir almenys 10 palestins i hi va haver nombrosos ferits. El balanç de dos dies de violència interpalestina és d’almenys 30 morts. Abbas va acusar Hamàs de preparar un cop d’Estat.

Atacs als líders
Els atacs van arribar als símbols dels màxims líders. Diversos míssils van ser disparats cap a la casa particular del primer ministre, Ismail Haniyeh, de Hamàs, situada en el camp de refugiats Shatti, i van causar seriosos danys. El cap del govern palestí no es trobava a l’interior de l’habitatge. També va ser atacada la seu de la presidència a Gaza, sí bé mentre Mahmud Abbas estava a Ram Al·lah (Cisjordània). Així mateix, va ser saquejada i es va calar foc a la residència de l’exministre d’Exteriors palestí Nabil Xaath, de Fatah.

Ahir va aparèixer un nou element especialment preocupant en la cruenta dinàmica de violència: fins i tot hospitals es van convertir en l’escenari d’enfrontaments armats. Dient que es venjaven per la mort de dos dels seus homes, milicians de Hamàs van assaltar l’hospital Shifa de Gaza.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.