Política

Abbas dissol el govern palestí i declara l'estat d'emergència a Gaza

Abbas destitueix el primer ministre de Hamàs Ismail Haniyeh i anuncia que presentarà un candidat alternatiu i que convocarà eleccions

El president palestí, Mahmud Abbas (Abu Mazen), ha dissolt el govern d’unitat nacional i ha declarat l’estat d’emergència a tots els territoris palestins el mateix dia que la franja de Gaza quedava en mans de Hamàs, fins i tot del darrer símbol de l’Autoritat Palestina: l’edifici que el president Abbas ocupa quan es desplaça des de Ram Al·lah, a Cisjordània, a la ciutat de Gaza, que ha caigut a mitjanit.

Abbas ha destituït el primer ministre de Hamàs Ismail Haniyeh i ha anunciat que presentarà un candidat alternatiu i que convocarà eleccions. La mesura ha estat rebutjada per Hamàs, que ha afirmat que no té “cap valor pràctic”.

Amb l’ofensiva de Hamàs queda completat el cop d’Estat violent del moviment islamista contra l’ANP a la franja de Gaza. Durant el dia van caure en mans dels islamistes les diverses instal·lacions del govern i poc abans de la mitjanit ho feia la Saraia, seu dels serveis centrals de seguretat a la ciutat de Gaza, el gran símbol de la seguretat preventiva i dels serveis d’intel·ligència.

Espais “alliberats”
Grups d’emmascarats armats feien petons a terra alhora que cridaven: “Hem alliberat Gaza”. D’altres disparaven a l’aire des de les teulades de les cases. En qualsevol espai “conquerit” es penjava la bandera de Hamàs.

“Al·là hu akbar!” –“Déu és gran!”– era el crit dels homes de Hamàs pels carrers i patis dels edificis conquerits alhora que feien una crida a l’oració i “a pregar en el símbol de la corrupció, ja alliberat”. “Demà divendres pregarem a l’oficina d’Abu Mazen”, afirmaven.

La resistència armada presentada pels homes de Fatah va ser feble i desordenada. Molts d’ells van ser filmats per la televisió de Hamàs mentre sortien amb les mans aixecades i el pit descobert –alguns en roba interior– davant la guàrdia dels emmascarats amb les seves armes.

Al migdia arribaven des de Gaza informacions segons les quals alguns testimonis presencials explicaven que Hamàs executava al carrer els detinguts de Fatah, mentre que els que aconseguien salvar-se intentaven fugir i sortir d’aquest territori.

“Símbol de la corrupció”
La televisió de Hamàs va retransmetre des de l’interior de l’edifici de la Seguretat Preventiva –símbol del poder de Fatah–, des d’on un dels caps dels Batallons Izz al-Din al-Qassam, el braç armat de Hamàs, va anunciar que “la completarem aviat [la conquesta de tota la franja], i parlarem amb Fatah únicament a través de les armes”. La ràdio de Hamàs afirmava que havia alliberat Gaza “de l’exèrcit de prostitutes d’Abu Mazen” i acusaven Fatah de ser el símbol de la corrupció “i el col·laboracionisme amb Israel”.

Els combats d’ahir van causar la mort de trenta palestins i ja són 113 les víctimes mortals des que van començar els xocs el 7 de juny passat. La lluita entre els dos grups ha deixat els territoris palestins profundament dividits entre una Cisjordània controlada per Fatah i la franja de Gaza en mans de Hamàs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.