Política

El Pentàgon reconeix que ajuda Turquia a combatre el PKK

Washington informa Ankara dels moviments dels guerrillers del Partit dels Treballadors del Kurdistan perquè els ataqui

La tensió a la frontera turco-iraquiana pels recents atacs dels guerrillers del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les contraofensives de l’exèrcit turc ha assolit la magnitud de crisi regional i ja són diversos Estats els que s’han involucrat en el conflicte.

D’una banda, els Estats Units van confirmar ahir que han ofert a Turquia “importants volums d’informació” sobre les bases del PKK en territori iraquià per facilitar els raids de la seva aviació, mentre que Teheran ha respost afirmativament a les demandes de les autoritats iraquianes perquè se sumi al combat contra el PKK i alhora usi la seva influència per tranquil·litzar Ankara.

Segons informacions del Pentàgon, aquesta setmana han arribat a la zona dos avions d’espionatge U-2 per recopilar informació més acurada sobre el PKK. El moviment dels EUA arriba després que Turquia concentrés a la frontera més de 100.000 soldats i amenacés de llançar al nord de l’Iraq una gran operació militar per posar fi als santuaris des d’on els independentistes kurds organitzen incursions en territori turc. Els combats entre l’exèrcit turc i el PKK a les fronteres amb l’Iraq i Síria continuen. Ahir hi van morir 15 guerrillers.

D’altra banda, s’ha sabut que el Govern Regional del Kurdistan ha desplegat centenars de peixmergues (forces kurdes) a la frontera per prevenir operacions del PKK i que s’han aixecat controls per tallar el subministrament de carburants, armes i aliments dels rebels, segons va informar el ministre d’Exteriors iraquià, el kurd Hoixiar Zebari.
La intenció de les autoritats és “limitar els moviments del PKK i evitar que s’acostin a Turquia”, va dir Zebari, que va recordar que una intervenció turca a l’Iraq “afectaria l’estabilitat de la regió”.

Però Turquia troba insuficients les mesures i per evitar que la crisi vagi a més el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, va instar ahir el règim de Teheran a “donar suport a la conferència internacional d’Istanbul de dissabte”, en què els Estats de la regió i els EUA miraran de trobar una sortida a la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.