Política

El PKK lliura als EUA els vuit soldats turcs segrestats per afluixar la tensió amb Ankara

Els rebels kurds es mostren disposats a negociar

El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) va deixar ahir en llibertat els vuit soldats turcs capturats el mes passat durant una ofensiva guerrillera a la frontera amb l’Iraq en què van morir una dotzena de soldats més. Segons informacions facilitades per l’agència de notícies kurda Firat, el PKK va lliurar als Estats Units els soldats a la ciutat iraquiana d’Arbela, la capital del Govern Regional del Kurdistan, i al vespre el govern turc va confirmar que els militars havien tornat al seu país. El PKK diu que no ha rebut cap contrapartida i ha volgut presentar l’alliberament dels soldats com un gest de bona voluntat. “Si Turquia abandona l’opció militar, estem disposats a negociar”, va assegurar ahir un portaveu guerriller.

L’atac en què el PKK va segrestar els vuit turcs va encendre els ànims de l’exèrcit i l’opinió pública d’aquest país, que des d’aleshores reclama al govern que ordeni una ofensiva militar contra les bases que els independentistes kurds tenen al nord de l’Iraq i des d’on preparen les seves incursions a Turquia.

Pressions internes
En resposta a les pressions internes, Ankara ha concentrat més de 100 soldats a la frontera turco-iraquiana i ha acusat reiteradament Bagdad i Washington de no fer res per evitar l’activitat del PKK a l’altra banda de la frontera. Per la seva banda, els líders kurds de l’Iraq han reaccionat alineant-se amb Turquia, han tallat les vies de subministraments del PKK i han clausurat les oficines d’un partit polític proper als rebels. Amb tot, Ankara troba que aquests moviments són insuficients i ha decretat sancions econòmiques contra el nord de l’Iraq per forçar més implicació de les autoritats kurdes locals en la lluita contra el PKK.

Reunió d’Erdogan i Bush
L’alliberament dels soldats turcs podria ajudar a rebaixar la tensió a la zona i arriba precisament la vigília de la trobada que mantindran avui a Washington el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i el president dels Estats Units, George W. Bush. La reunió es preveu crucial perquè Ankara recuperi la confiança en l’aliat nord-americà, que s’oposa a una intervenció militar turca a l’Iraq que podria desestabilitzar la regió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA
política

Torra i Borràs demanen que s’aixequi la suspensió de sou i feina als mossos investigats

barcelona

Els Bombers de Girona pendents de judici per l’1-0 demanen l’amnistia

GIRONA
bangladesh

El cap del Tribunal Suprem dimiteix davant les noves protestes

barcelona