Política

El govern turc es resisteix a llançar l'ofensiva antikurda a l'Iraq tot i la pressió interna

Erdogan manté la contenció mentre exèrcit i oposició li exigeixen envair l’Estat veí per esclafar el PKK

La paciència i la voluntat del govern turc d’exhaurir la via diplomàtica abans d’ordenar una operació a gran escala contra les bases dels independentistes kurds situades en territori iraquià han donat els seus fruits i el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) van anunciar ahir al vespre un alto al foc immediat a canvi que “l’exèrcit turc aturi els atacs sobre les nostres posicions i que abandoni els seus plans de llançar incursions a l’Iraq”, un comunicat que encara no ha rebut resposta d’Ankara.

Amb tot, la crisi per les incursions dels guerrillers a Turquia no s’ha tancat i l’executiu d’Ankara continua sotmès a una forta pressió de l’opinió pública, l’exèrcit i l’oposició política perquè respongui al darrer atac del PKK, que el cap de setmana es va cobrar la vida d’una dotzena de soldats turcs. Diumenge uns 200 rebels van penetrar a Turquia i van llançar una emboscada contra una unitat militar a la província de Hakkari. En els combats van perdre la vida dotze soldats, vuit més van ser segrestats i en la contraofensiva turca van ser abatuts 34 guerrillers.

Més de 100.000 soldats
Com a represàlia per l’acció, l’artilleria turca va bombardejar diverses viles del Kurdistan iraquià i va reforçar els seus efectius sobre la frontera iraquiana per preparar una possible incursió al país veí. En total, Ankara disposa a la regió de més de 100.000 soldats, dotzenes d’helicòpters i avions de combat F-16 en estat d’alerta. Però el primer ministre Tayyip Erdogan encara es resisteix a donar l’ordre de travessar la frontera i va confirmar ahir des de Londres que donarà uns dies de marge als EUA perquè desarticulin el moviment armat kurd, que compta amb uns 3.500 milicians a l’Iraq.

Però Erdogan també va recordar que la setmana passada el Parlament del seu país va aprovar una moció que permet a les tropes turques operar a l’Iraq en qualsevol moment i que als turcs se’ls està “acabant la paciència” davant la permissivitat de Washington i Bagdad amb els guerrillers.

“Acció decidida”
Ahir mateix les autoritats nord-americanes van instar el govern iraquià a fer “una acció decidida” i posar fre a les infiltracions del PKK en territori iraquià. La resposta a les pressions i les converses dels líders kurds iraquians amb el PKK va arribar al vespre, quan la guerrilla va oferir un alto el foc a Ankara canvi d’aturar els atacs de l’exèrcit turc.

Les principals ciutats de Turquia van tornar a ser ahir escenari de manifestacions espontànies contra el PKK. Els manifestants també van exigir al govern que ordeni un atac contra les bases dels independentistes kurds a l’Iraq.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.