Política

La junta expulsa el cap de la missió de l'ONU a Birmània

El règim militar deixa clar que no pensa tolerar crítiques externes la vigília de l’arribada de l’enviat especial de Nacions Unides

Dues de fredes i una de calenta. Aquesta va ser ahir la tàctica de la junta militar birmana, que si bé alliberava un nou grup d’opositors empresonats arran de les protestes encapçalades pels monjos que demanaven un canvi cap a la democràcia, per contra mantenia, per segon dia consecutiu, el tall en el servei d’Internet, una mesura que ja va imposar al setembre per evitar que sortís a l’exterior la magnitud de la repressió a les marxes. A més, el règim va ordenar ahir l’expulsió del cap de la missió de les Nacions Unides al país asiàtic, Charles Petrie, en resposta al comunicat crític amb l’acció governamental birmana emès a l’octubre per l’organisme internacional.

L’ordre d’expulsió es feia pública la vigília de l’arribada de l’enviat especial de l’ONU, Ibrahim Gambari, que hauria d’intentar estimular la junta militar a avenir-se a treballar per la reconciliació nacional i per una transició democràtica.

Però amb l’anunci de l’expulsió del representant permament de l’ONU al país, la junta ha volgut deixar clar que no pensa tolerar ni crítiques externes ni una represa de les protestes.

Petrie va anar ahir a Naypyidaw, la nova capital administrativa, on rebia una carta en què se l’acusa d’actuar més enllà de les seves atribucions en denunciar públicament, el 24 d’octubre passat, la pobresa i la precarietat en què viuen els birmans. L’escrit no pot ser més explícit: “El govern no vol que Petrie continuï servint a Birmània”. El diplomàtic va ser convocat pel ministeri d’Exteriors birmà per donar explicacions sobre el comunicat difós per la seva oficina en què s’apuntava que les preocupacions pel poble birmà “han estat expressades de forma clara a través de les recents manifestacions pacífiques”.

Una setmana més tard, el règim reaccionava amb un comunicat de “forta protesta” per “la declaració sense precedents de l’equip de l’ONU a Birmània”. La nota afegia que amb declaracions com aquesta es “danya la imatge” del país i deliberadament “s’envia un missatge erroni a la comunitat internacional”.

“Escandalitzats”
La Casa Blanca no va trigar a reaccionar i, ahir mateix, el seu portaveu, Gordon Johndroe, anunciava que “els Estats Units estan escandalitzats” per la decisió d’expulsar Petrie. “Aquesta mena de tracte és completament inacceptable i particularment mal rebut”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.