Política

Brown confirma a l'Iraq el retorn d'un miler de soldats

El 'premier', a Bagdad per primer cop des que dirigeix el govern, anuncia reducció de tropes

El primer ministre britànic, Gordon Brown, sembla que ja està de campanya electoral. Ahir va anunciar, en el seu primer viatge a l’Iraq des que va accedir a la presidència del govern al juny, la retirada de 1.000 soldats abans de Nadal i es va comprometre a tornar als iraquians, dintre de dos mesos, el control de la darrera província sota responsabilitat de Londres.

De fet, Brown ja havia anunciat al juliol la repatriació de la meitat d’aquests 1.000 efectius, 270 dels quals ja són a casa. Dels 5.500 soldats britànics que a l’estiu hi havia desplegats a Bàssora, al sud de l’Iraq, es passarà a 4.500 a finals d’any. Brown es va reunir amb les autoritats iraquianes a Bagdad i va viatjar posterioment a Bàssora.
El viatge del premier va caure com una galleda d’aigua freda sobre el congrés que el Partit Conservador està celebrant a Blackpool, al nord-oest d’Anglaterra, perquè Brown va acaparar tota l’atenció dels informatius.

Nervis a flor de pell
Liam Fox, portaveu de defensa de l’oposició conservadora, va titllar el primer ministre de “cínic” i va acusar els laboristes d’utilitzar el viatge a l’Iraq per a interessos partidistes, en lloc d’aprofitar l’ocasió per explicar als ciutadans britànics l’estat de la intervenció militar al país àrab.

El nerviosisme està a flor de pell, ja que Brown no para de llançar llenya al foc dels rumors sobre la convocatòria d’eleccions anticipades immediates, aprofitant la popularitat que li atorguen els sondejos. Tan immediates, que les podria convocar ja dimarts que ve, durant la visita que té prevista a la reina Elisabet II.

El premier ha començat a trencar les promeses formulades a la seva arribada al govern, ara fa quatre mesos, quan es va comprometre a fer anuncis com el d’ahir –reducció de tropes de l’Iraq– al Parlament.

Fins i tot l’exprimer ministre conservador John Major, que no parla sovint en públic, es va declarar ahir “decebut” per la manera d’actuar de Brown.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona