Política

La fiscalia compta amb una "base sòlida" per il·legalitzar ANB i EHAK

La fiscalia general de l'Estat compta amb una "base suficient" per instar la il·legalització d'ANB (Acció Nacionalista Basca) i EHAK (Partit Comunista de les Terres Basques) davant del Tribunal Suprem a través de les proves que han estat recaptades des de les passades eleccions municipals, l'última, l'homenatge de l'alcaldessa d'Hernani als dos presumptes autors de l'atemptat de la T-4.

Segons han informat fonts de la fiscalia, la demanda d'il·legalització d'EHAK "està ja molt avançada", i podria presentar-se a la fi d'aquesta setmana, mentre que la d'ANB està preparada per a la setmana que ve, encara que aquests terminis, han assenyalat, depenen de quan es rebin els informes definitius sol·licitats a la Policia i a la Guàrdia Civil, que es calcula que podrien arribar avui o demà.

A més de la il·legalització, la fiscalia també podria sol·licitar al jutge Baltasar Garzón que suspengui les activitats de d'ANB i EHAK, i demanar també a la sala 61 del Tribunal Suprem que decreti la suspensió cautelar d'aquests partits, amb la qual "es pot evitar que una candidatura vagi a les eleccions".

Des d'ANB
El president d'ANB, Kepa Bereziartua, ha criticat que s'intenti utilitzar una "salutació" i "una expressió d'afecte" als presos d'ETA per il·legalitzar "un partit de 77 anys d'història".

Bereziartua ha llegit avui a Sant Sebastià una declaració sobre la imputació per enaltiment del terrorisme contra l'alcaldessa d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia, que va demanar un aplaudiment per als presumptes membres d'ETA Igor Portu i Martín Sarasola durant un acte públic celebrat el dissabte a Pamplona.
Bereziartua ha dit que representaran el vot independentista el proper 9 de març i ha acusat el PSOE d'entrar en un "deliri repressiu" contra l'"independentisme basc", ja que durant l'etapa socialista "hi ha hagut més de 300 detencions" i s'ha empresonat "una direcció política", en al·lusió a Batasuna, entre altres actuacions.

En referència al PNB
Bereziartua ha lamentat que els partits polítics bascos segueixin "muts" i "no hagin fet ni un sol comentari sobre l'amenaça de dos anys de presó pel simple fet d'enviar una salutació als presos polítics bascos".

"L'únic que els importa és quan ha de desaparèixer l'esquerra abertzale", ha agregat el president d'ANB, el qual ha destacat l'"arrelament" d'aquesta opció política i ha advertit que seguirà lluitant "fins a assolir la independència".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.