Política

L'advocacia de l'Estat demana la il·legalització d'ANB i EHAK

L'Advocacia de l'Estat ha sol·licitat avui a la sala del 61 del Tribunal Suprem la il·legalització d'Acció Nacionalista Basca (ANB) i del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) davant l'existència d'"una relació de successió o continuació" d'ambdós partits amb Batasuna.

Les demandes, de 80 folis cadascuna i que s'han lliurat en el registre de l'Alt Tribunal acompanyades per quatre caixes amb diversa documentació, han estat interposades després que divendres passat el Consell de Ministres autoritzés als serveis jurídics de l'Estat a iniciar els tràmits per a la il·legalització d'ambdues formacions segons el previst en la Llei de Partits. En ambdós escrits se sol·licita al Suprem l'adopció de mesures cautelars, com la suspensió del lliurament a aquests partits de tota finançament públic per part de l'Estat, Comunitats Autònomes i municipis i l'embargament de tots els comptes corrents i actius econòmics i financers dels quals siguin titulars. També es demana que, prèvia audiència dels partits demandats, se suspengui el seu dret de presentació de candidatures a les eleccions generals del pròxim 9 de març o se suspenguin les candidatures proclamades.

Les demandes, segons el Ministeri de Justícia, es funden en el fet que, des del punt de vista orgànic i funcional, el complex ETA-BATASUNA ha "fagocitat" a ambdós partits, "apropiant-se de la seva estructura i utilitzant-los des de les eleccions autonòmiques del 2005 i municipals de 2007 per a obtenir cobertura política i presència institucional". Els serveis jurídics de l'Estat afegixen que, des del punt de vista econòmic i financer, ANB i el EHAK-PCTV s'han convertit en part d'un "circuit de finançament" de Batasuna i de la seva Taula Nacional i de suport i ocupació "a persones significades en el complex ETA-Batasuna".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.