Política

Vot de càstig a la dreta a les eleccions municipals

Les municipals franceses van concloure ahir amb un revés electoral per als conservadors del president Nicolas Sarkozy, castigat en la seva primera cita amb les urnes després del seu triomfal accés a l’Elisi. L’esquerra francesa va imposar-se en la segona volta de les municipals per un 49,5% dels vots contra el 47,5% registrat per les llistes de dreta, segons les estimacions. La participació podria haver situat un rècord negatiu i se situaria entorn al 65%, la més feble en unes eleccions locals des de 1959.
Com estava previst, el partit governamental Unió per un Moviment Popular (UMP) va perdre a la majoria de grans ciutats que estaven en joc a la segona volta, com ara Estrasburg o Tolosa, dos bastions conservadors que ahir van passar a mans socialistes. L’alcalde de París, Bertrand Delanoë, hauria estat àmpliament reelegit amb un 57% dels vots per al PS a la capital, tot i la seva derrota al cinquè districte.

Canvis al govern
La socialista Martine Aubry també es va imposar a Lilla per un extens marge. Mentrestant, la dreta va poder conservar Marsella, superant el context advers que apuntaven els últims sondejos i limitant l’abast de la derrota.
Sarkozy va optar ahir a la nit pel silenci, però podria reaparèixer avui o demà per anunciar canvis al govern i iniciar una nova fase en la seva presidència, marcada per un retorn a la discreció en les formes després dels excessos que han marcat els seus primers mesos al poder. El primer ministre, François Fillon, va expressar la seva decepció per la derrota de la UMP, però va exigir “no instrumentalitzar el vot dels francesos en en funció de consideracions partidistes”. Fillon va afirmar que el fort índex d’abstenció “impedeix extreure lliçons a nivell nacional”.

En canvi, el Partit Socialista (PS) va interpretar el resultat com un vot de càstig cap a Sarkozy i va exigir un canvi en la política impulsada pel president. “El president està obligat a escoltar el missatge dels francesos. Les seves promeses no han estat satisfetes”, va expressar el primer secretari del PS, François Hollande. La candidata socialista a les darreres presidencials, Ségolène Royal, va dir que “els francesos han confrontat el president amb les seves responsabilitats” i va recomanar al govern “escoltar i respectar” la veu dels ciutadans.

El Moviment Demòcrata (MoDem) va resultar el gran perdedor de la nit electoral. El líder de la formació centrista, François Bayrou, va ser derrotat a Pau per l’alcaldessa socialista per poques desenes de vots. Bayrou va afirmar que la seva derrota és “el resultat d’una maniobra” del partit al poder i va denunciar “la inestabilitat i l’esterilitat del sistema institucional”, que oscil·la entre dreta i esquerra sense parar. Les grans ambicions de Bayrou podrien finalitzar amb aquest fracàs electoral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.