Política

Principi d’acord per definir CDC com a partit sobiranista

Congrés de convergència

La direcció de CDC va arribar ahir a un principi d’acord amb el sector independentista del partit per definir la formació com a sobiranista, vinculant obertament aquesta proposta a l’exercici del dret a decidir. El coordinador de la ponència de refundació del catalanisme, Francesc Homs, va consensuar un text base amb representants de la JNC, que tenen el 10% dels delegats del congrés convergent, i de la Plataforma per la Sobirania, que agrupa uns 600 militants. La intenció de tots ells és que els altres esmenants independentistes es puguin sumar a l’acord al llarg d’avui.

El text base assenyala literalment que “assumint la concepció de l’Estat modern, CDC renova el seu compromís perquè Catalunya esdevingui una nació lliure i sobirana a l’Europa del segle XXI i en un món interrelacionat”. I en un altre punt afegeix que “CDC sempre aspirarà al ple reconeixement nacional i a la plena i completa sobirania de Catalunya”. “En la mesura que el nou Estatut reconeix que els poders de la Generalitat emanen del poble de Catalunya, CDC promourà l’exercici del dret a decidir, sense cap més límit que la voluntat democràtica expressada lliurement i en pau del poble de Catalunya”, diu.

L’anterior congrés de CDC ja va obrir la porta al sobiranisme, però el nou redactat, si tal com està previst tira endavant, concreta més l’aposta i la vincula a l’acció política del dret a decidir.

La iniciativa sembla haver satisfet totes les parts. Els independentistes s’hi senten representats, perquè a més es parla d’Estat, però s’ha evitat l’expressió independència perquè no fos interpretada com una radicalització de CDC. La direcció no ha tingut cap problema fins ara per mantenir la seva aposta de centralitat catalanista, com indica que l’única esmena a la totalitat presentada, de signe radicalment independentista, només va tenir 25 vots a favor, davant de 223 en contra. Va influir en el resultat contundent que Artur Mas va prendre la paraula per posicionar-s’hi en contra.

La qüestió d’Unió era l’altre element de debat, si bé ahir no va prosperar cap esmena rupturista. Creixia, això sí, la demanda per plantejar a Unió formalment una fusió. I la direcció va consensuar amb Desfederem-nos que, en cas de desacord municipal, les agrupacions locals de CDC decidiran unilateralment si van per separat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona