Política

Obama allarga la mà a Clinton per unir el partit contra McCain

CURSA A LA CASA BLANCA

Després d’haver fet història, convertint-se, 45 anys després del moviment dels drets civils, en el primer candidat afroamericà d’un partit gran a la presidència dels Estats Units, Barack Obama té ara el repte d’unir el partit. Per això ahir va allargar la mà a Hillary Clinton i, de rebot, als seus seguidors, als quals necessita per guanyar el rival republicà, John McCain, en les eleccions del 4 de novembre.
Passada la ressaca de les primàries, Obama i Hillary van comparèixer ahir davant el lobby proisraelià de Washington AIPAC. El primer, com a flamant nominat demòcrata i la segona com la rival derrotada que no vol tirar encara la tovallola. Tot i que la nit abans la senadora no va admetre la desfeta, ahir va reconèixer implícitament, visiblement emocionada, que ell és el candidat en assegurar: “Deixin-me parlar clar: Obama serà un bon amic d’Israel”. No va ser clara però és el que hi ha. Hillary, que va entrar a la cursa com a favorita, va evitar prendre una decisió sense consultar abans amb el partit i els seguidors per “determinar com seguir endavant”. Hillary està negociant la possibilitat de ser la candidata a vicepresidenta, eixugar el deute contret per la seva campanya i que no es marginin els càrrecs institucionals dels que li han donat suport.

La filla de Kennedy
Obama, “confiat” d’unir el partit després de l’agra batalla, va parlar ahir amb Clinton i la va convidar a “asseure’s a conversar”, però tampoc es va pronunciar sobre el dream ticket, un eventual tàndem d’Obama amb Hillary com a candidata a vicepresidenta. La senadora ja ha contractat tres persones de confiança, una de les quals Caroline Kennedy, perquè l’ajudin a escollir company de cursa.

Tots dos s’havien intercanviat elogis poques hores abans (vegeu el discurs de la victòria d’Obama). Hillary va felicitar Obama per la seva “extraordinària candidatura, que ha captivat milions de ciutadans”, mentre que el senador va destacar que ella també ha fet “història”. Una candidatura conjunta ajudaria a tancar la ferida i a atreure els electors que a Obama se li resisteixen però també perjudicaria el missatge de canvi del senador d’Illinois.

Advertència a l’Iran
Davant el lobby jueu, Obama també va dibuixar la seva política al Pròxim Orient. Va mostrar el seu suport a Israel i va deixar clar que “combatre l’amenaça de l’Iran” serà un dels seus objectius.

La nominació d’Obama, gràcies als superdelegats (barons del partit) que li han garantit el seu vot, marca “el final d’un viatge històric”, segons va dir. Es posa punt final a una lluita acarnissada i a un procés de primàries sense precedents on han votat més de 34 milions de nord-americans. És també “l’inici d’un altre viatge que ens portarà a un nou i millor futur per al nostre país”, va dir el senador des de Minnesota, on els republicans faran la seva convenció. Era la forma de donar el tret de sortida a la campanya presidencial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.