Política

La Generalitat espera que el govern espanyol no s'aferri a "posicions històriques" sobre el finançament

El govern català continua confiant que se'n sortirà en la negociació del finançament autonòmic. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, que ha actuat aquest dimarts com a portaveu de l'executiu, ha assegurat que s'espera que "ningú s'aferri a posicions històriques" que ja estan "superades". En aquest sentit, Francesc Baltasar ha esmentat com a antiquada la vella fórmula que estableix que un 50% dels recursos ha de ser administrat per l'Estat i la resta s'ha de repartir a parts iguals entre els governs autònoms i els ajuntaments, amb un 25% per a cada un d'aquests dos nivells de l'administració.

Però aquesta fórmula que Baltasar considera descatalogada ha sigut reivindicada pel mateix president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en les últimes declaracions, en les quals sí que acceptava que cal arribar a una solució aviat per complir amb el termini del 9 d'agost fixat a Catalunya en aplicació de l'Estatut.

Mentre Baltasar s'ha vist obligat aquest dimarts a donar explicacions ambigües sobre la polèmica després de la reunió setmanal del govern català, el president, José Montilla, es va reunir aquest dilluns a Madrid amb el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso. La reunió va ser a la seu de la delegació de la Generalitat a la capital espanyola. Respecte a aquesta trobada –revelada avui pel diari El País, que la qualifica de "secreta"–, Baltasar s'ha limitat a assegurar que no se n'ha parlat a la reunió del govern perquè va ser un acte "de partit", tot i fer-se a la delegació de la Generalitat.

"Com comprendran, no acostumem a demanar explicacions al president sobre com inverteix el seu temps i menys quan actua com a membre del seu partit", ha argumentat Baltasar davant les preguntes dels periodistes.

A la reunió, suposadament, Montilla i Alonso van intentar rebaixar la tensió generada aquest cap de setmana pels advertiments creuats entre ell i Zapatero arran de l'amenaça del perill de "desafecció" formulada pel president català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.