Política

L'Estat reduirà el fons de suficiència després de cedir més impostos

El nou sistema de finançament reduirà el fons de suficiència, el mecanisme que actualment serveix per igualar els serveis bàsics a tot l’Estat i que les comunitats més avançades com Catalunya i el País Valencià volen acotar a sanitat, educació i serveis socials. El secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, garanteix que quan l’Estat augmenti el cistell dels impostos cedits a les autonomies “el fons no haurà de ser tan gran” per cobrir les necessitats de despesa.

Les línies mestres del nou sistema no es coneixeran fins dimarts, quan el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, aplegarà per primer cop totes les comunitats al Consell de Política Fiscal i Financera.

Contra la bilateralitat
La reunió de l’òrgan paritari Estat-autonomies ha de servir per fixar l’objectiu d’estabilitat pressupostària per al trienni 2009-2011. Però, veient els decibels de l’enrenou autonòmic, amb barons del PSOE protestant contra la bilateralitat que l’Estatut reconeix a Catalunya, Solbes hi acudirà per esbossar davant de tots el seu “full de ruta” per a la negociació. “No serà el moment de parlar dels detalls del nou sistema, però sí una bona oportunitat perquè el govern indiqui full de ruta i calendari”, apunta Ocaña.

La cita de Solbes amb els consellers d’Economia de totes les comunitats es produirà vuit dies abans de la primera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, fixada per al 28 de maig a Barcelona.

El secretari d’Estat d’Hisenda ha volgut refredar aquest dimecres les expectatives de la cita amb la Generalitat esgrimint que “una reunió que pot durar un parell d’hores no és el millor moment per debatre afers complexos” sinó que “ha de servir per crear grups de treball”. Això sí, a Ocaña no li sona bé l’anivellament parcial dels serveis que propugna el conseller català Antoni Castells. “Tenim la mala sort que el terme no és ideal, fa la sensació d’excloure alguna cosa i s’haurà de debatre”, va avisar. L’Estat estudia, a més, crear un fons de convergència entre regions que anivelli la inversió i pal·liï l’extinció de fons de la UE.

Mirant al dia 28, el líder de CiU, Artur Mas, va reclamar per sisè cop al president José Montilla que abans de la comissió bilateral convoqui una cimera dels líders catalans per enviar un “senyal clar d’unitat” abans de seure a negociar.

1.100 milions del 2006
Tot i que l’Estat promet que ningú no perdrà “ni un cèntim d’euro”, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha alçat de nou la veu contra la “fal·làcia” de les balances fiscals i ha negat que “cap regió doni res a una altra”. “No em vull fer un homenet parlant de Catalunya”, ha reblat. Mentrestant, l’Estat informa que el 31 de juliol ingressarà a Catalunya els 1.102 milions previstos de la liquidació del 2006.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.