Política

La Generalitat constata que els Estatuts de 6 CCAA tenen articles impugnats pel PP en el de Catalunya

Andalusia, Aragó, Balears i València tenen en els seus estatuts 95 articles similars a altres que s'inclouen en el català

La Generalitat de Catalunya ha elaborat un estudi comparatiu sobre els nous estatuts d'autonomia, que posa en evidència que sis comunitats autònomes tenen en els seus textos articles similars als impugnats pel PP en l'Estatut català i que, en aquells casos, han comptat amb l'aval dels populars.

L'informe, donat a conèixer avui per la Generalitat, ha estat elaborat per la Secretaria de Relacions Institucionals i Participació del govern, i reflecteix que, al contrari del que ha succeït amb l'Estatut català, el PP no ha impugnat cap dels articles dels textos de les altres comunitats autònomes.

En concret, segons l'estudi, Andalusia, Aragó, Balears i València tenen en els seus estatuts, que ja estan en vigor, 95 articles similars a altres tants que s'inclouen en el català, i les comunitats de les Canàries i Castella-la Manxa inclouran altres semblants en les reformes estatutaries que preparen.

D'acord amb l'informe, Andalusia té 42 articles "calcats o molt similars" als de l'Estatut; la Comunitat Valenciana onze; Balears sis i Aragó nou, mentre que el de Castella-la Manxa, que ja ha estat aprovat pel Parlament autonòmic i admès a tràmit al Congrés, conté tretze més.

En el cas de l'estatut de les Canàries, que s'està negociant al Congrés, l'informe assegura que dels primers acords assolits "es desprèn" que també inclourà diversos articles idèntics als impugnats davant el Tribunal Constitucional pel PP.

Avalats fora de Catalunya
Els resultats de l'informe reflecteixen, segons la Generalitat, "la incoherència i falta de rigor del PP, ja que considera inconstitucionals articles de l'Estatut català que, en canvi, ha avalat" en altres comunitats autònomes.

Entre els articles similars dels uns i dels altres estatuts, l'informe destaca el que fa referència a la creació d'una Agència Tributària, que s'inclou en el text català, però també en l'andalús, el balear, l'aragonès i el de Castella-la Manxa.

Aquesta setmana, l'aprovació al parlament català de la llei de creació de l'Agència Tributària que inclou l'Estatut ha creat una gran polèmica i ha estat durament criticada pels populars que, en canvi, han votat a favor de la seva creació en les altres CCAA.

L'informe del govern català també compara els articles de l'Estatut català recorreguts pel Defensor del Poble i conclou que 21 d'ells "apareixen calcats o amb una petita diferència de forma en l'Estatut andalús".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.