Política

El PP torna al Congrés a la línia dura de la tensió per la llengua

Política

Eduardo Zaplana i Ángel Acebes ja s'han acomiadat, però això no vol dir que el PP sigui un altre partit. Almenys, de moment. I és que quan el Congrés de Diputats tot just està reprenent l'activitat, els populars ja han registrat una proposició no de llei amb l'objectiu de "garantir la igualtat" dels espanyols en àmbits com el de l'educació i la sanitat. En altres paraules, el grup parlamentari comandat per Soraya Sáenz de Santamaría recupera el discurs que carrega contra la immersió lingüística a les escoles catalanes.
Demanen que es garanteixi el "dret a utilitzar el castellà i estudiar en castellà en totes les etapes del sistema educatiu garantint el bilingüisme". A més, el fet que el PP també parli de l'accés al sistema sanitari coincideix amb la publicació, al diari El Mundo, d'una informació sobre un suposat privilegi de les persones que parlen en euskera a l'hora de ser atesos pels serveis mèdics bascos.

Una situació que xoca, per cert, amb l'enrabiada que té el president del PP, Mariano Rajoy, respecte a la campanya que tant el diari de Pedro J. Ramírez com la COPE estan fent a favor de la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre. Encara més si es té en compte que des de l'entorn de Rajoy s'assenyala que el líder no pensa dir "sí, bwana" a tot el que es dicti des de les pàgines d'El Mundo o des dels micròfons del periodista Federico Jiménez Losantos.

Precisament, sobre la pugna que mantenen el president dels populars i la líder madrilenya, fonts properes a Rajoy asseguren que el de Pontevedra –que vol recuperar l'estructura de vicesecretaries– es comprometrà a celebrar un congrés del partit el 2011, moment en què es decidirà quin ha de ser el candidat dels populars a la presidència del govern espanyol. Una circumstància que deixaria la porta oberta a Aguirre per disputar-li la candidatura.

Les fonts consultades asseguren que no es repetirà la situació que es va viure l'any passat, moment en què s'havia de celebrar un conclave popular –es convoca cada tres anys– i el president del partit va posposar-lo davant la imminència dels comicis. Aquestes bones intencions també casen amb el fet que a Mariano Rajoy no el preocupa en excés la tensió que viu el partit. Sí que admet dificultats, però, segons assenyalen des del seu cercle, el president del PP creu que hi ha "més soroll que nous" i que tot tornarà aviat a la normalitat.

Tensió a Catalunya
D'altra banda, el president del PP a Catalunya, Daniel Sirera, va tenir dimarts una agra discussió amb Francesc Vendrell, diputat i exportaveu al Parlament. Durant una reunió del grup parlamentari del PP, Vendrell va manifestar el seu disgust perquè la direcció del PP català ha creat un grup de treball sobre el finançament autonòmic ignorant la proposta que durant la negociació de l'Estatut va impulsar l'expresident Josep Piqué. Sirera, segons expliquen participants a la reunió, va reaccionar visiblement contrariat. "El grup parlamentari és un caos", es lamentava un diputat, que va atribuir els nervis de Sirera a la inquietud pel congrés que la formació celebrarà al juliol. Fonts properes al president popular restaven importància a l'incident i asseguraven que el desacord de Vendrell es deu al fet que el diputat no encaixa bé el seu rol secundari dins del partit després d'haver sigut portaveu amb Piqué.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.