Política

Livni relleva Olmert

Israel

La ministra d’Exteriors d’Israel, Tzipi Livni, es perfila aquest dimecres a la nit com la guanyadora de les eleccions internes en el governant partit Kadima, segons els sondejos a peu d’urna, que donaven a Livni el 48% dels vots enfront del 37% obtingut pel falcó Shaul Mofaz, el ministre de Transports, que durant gairebé tota la campanya electoral ha anat pel darrere en les enquestes.


Els tres canals de televisió que van fer enquestes especials van presentar uns resultats gairebé idèntics. L’avantatge de Livni sobre Mofaz va ser més ampli del que s’esperava. El reglament estima que el guanyador ha de tenir el suport del 40% dels vots, fet que la converteix en guanyadora en primera volta del liderat del Kadima i la situa a un pas de convertir-se en el relleu de l’actual primer ministre, Ehud Olmert, assetjat per nombrosos casos de corrupció. D’aquesta manera, Livni es convertiria en la segona dona cap de govern d’Israel després de Golda Meir.
 

“Oportunitat” única
“No es pot desaprofitar aquesta oportunitat, és una cosa que pot passar un cop a la vida”, va declarar Livni durant la jornada electoral a la ràdio israeliana. “S’està decidint qui serà el pròxim primer ministre d’Israel i això és una gran responsabilitat”, va assegurar Livni, que es precipitava una mica, ja que en resultar guanyadora de les primàries es converteix en la nova cap del Kadima, el principal partit del govern, però no automàticament en primera ministra.
 

De tota manera, mentre al centrista Kadima s’assegura que Livni aconseguirà formar govern i rebrà la confiança del Parlament, tant des de l’oposició com des de la pròpia coalició oficialista hi ha crides a avançar les eleccions.
Al partit conservador Likud, el principal de l’oposició, encapçalat per Benjamin Netanyahu, aquesta és la postura oficial des de fa temps: “El poble ha d’elegir”.
 

Però també en el laborisme, membre de la coalició encapçalada actualment per Olmert, hi ha veus que presenten, precisament, aquesta exigència.
 

“És il·legítim, incorrecte i immoral que l’1% de la població determini qui serà el nou primer ministre d’Israel”, va declarar la diputada laborista Sheli Yehimovich, que des de fa mesos exigeix la sortida del partit del gabinet per les sospites de corrupció d’Olmert.
Pel que fa als palestins, el negociador Saeb Erekat va expressar el desig que, després de la victòria de Livni, s’obrin negociacions de pau “serioses” entre les dues parts. La cap electa del Kadima ha estat, fins ara, la principal negociadora de la part israeliana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.