Política

Olmert promet alliberar 250 presos de Fatah

Món

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, i el president palestí, Mahmud Abbas (Abu Mazen), es van reunir ahir a Jerusalem enmig de l'evident deteriorament de la treva als dos costats de la frontera entre Israel i la franja de Gaza. En la reunió de 90 minuts, Olmert va prometre a Abbas que alliberarà 250 presos palestins com a gest de bona voluntat el dia de la festa musulmana de l'Aid al-Adha.

David Baker, un dels portaveus de l'oficina d'Olmert, va voler aclarir que els alliberats seran només de Cisjordània i del moviment Fatah d'Abbas. Mentrestant, a la franja de Gaza -controlada pel moviment islamista Hamàs des de fa gairebé un any i mig- no hi ha cap acostament, sinó més aviat crisi.

Abbas va instar Olmert a alleujar les restriccions imposades al proveïment de la zona per satisfer les necessitats de la població. Olmert li va recordar que les restriccions són conseqüència de les "violacions de la treva de Hamàs i del llançament de míssils contra la població israeliana". Els palestins al·leguen que la treva la va violar Israel en fer batudes a Gaza.

Olmert va autoritzar l'obertura de passadissos que permetin entrar una petita quantitat de camions amb mercaderies. En total podran accedir a la franja uns trenta camions, molts menys dels cent diaris que acostumen a passar-hi. Les ONG de Gaza asseguren que gairebé un milió de persones pateixen greus mancances.

El govern israelià responsabilitza els grups radicals palestins del llançament de míssils des de Gaza contra la ciutat de Sderot i les localitats agrícoles pròximes a la frontera amb Gaza. La setmana passada, Olmert va advertir que no tolerarà que es continuï violant la treva a la zona. "No acceptarem el preu que les organitzacions terroristes intenten imposar", va dir el primer ministre israelià. "Atacarem tothom que violi la treva", va declarar en la sessió setmanal del gabinet.

Poc abans, l'exèrcit israelià havia mort quatre palestins armats que preparaven una llançadora per disparar projectils contra territori israelià. La cèl·lula d'homes palestins armats va ser captada per les càmeres d'observació de les forces israelianes. La càmera va rebre l'impacte directe d'un projectil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.