Política

Detenen el màxim dirigent d'ETA, Txeroki

Terrorisme

L'actual número 1 d'ETA i cap militar de la banda terrorista, Garikoitz Aspiazu Rubina, Txeroki, ha estat detingut aquesta matinada per la policia francesa i la Guàrdia Civil en una operació en què també ha estat detinguda una dona, Leire López Zurutuza. La detenció s'ha fet a Cauterets, una població del departament dels Alts Pirineus, al sud-oest de França, a 32 quilòmetres de Lourdes.

En el moment de la detenció, que s'ha produït cap a les 3.30h, els dos detinguts anaven armats. La policia francesa està registrant l'habitatge on s'ha fet l'arrest, davant la presència de Txeroki.

A Txeroki se li atribueix haver acabat amb la treva d'ETA ordenant l'atemptat a l'aparcament de la terminal T-4 de l'aeroport de Madrid. També se li atribueix el doble crim de Capbreton, al sud-oest de França, on dos guàrdies civils, Fernando Trapero i Raúl Centeno, van ser assassinats l'1 de desembre del 2007.

El màxim responsable dels comandos d'ETA va néixer a Bilbao el 6 de juliol del 1973. Sortit de la kale borroka, es va incorporar a ETA cap a l'any 2000, després de la ruptura de la treva 1998-1999, per formar part del comando Biscaia. Quan formava part d'aquest comando va assassinar el magistrat José María Lidón, el novembre del 2001, i va atemptar contra Eduardo Madina, membre de les Joventuts Socialistes, que va perdre una cama a causa de l'explosió d'una bomba adossada als baixos del seu cotxe, el febrer del 2002.

Se'l considera el màxim responsable de la banda terrorista després de la detenció el 2004 de Mikel Antxa i Soledad Iparaguirre Anboto.

Pel que fa a Leire López Zurutuza, va néixer a Beasain l'abril del 1977. Refugiada a França, també és una de les terroristes més buscades.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.