Política

Torna l'ETA més dura

Terrorisme

Un atemptat amb cotxe bomba, a plena llum del dia, en una universitat i amb un resultat de 29 ferits va ser la prova més evident ahir que ETA ha tornat a la via més violenta i que busca engegar una etapa llarga d'allò que en el seu dia Arnaldo Otegi va batejar com la socialització del patiment. Allunyat avui dels plantejaments més durs, Otegi, i tot Batasuna, malden per treure's de sobre la pressió de l'organització, que no els ha perdonat una certa tebior en la campanya contra les obres del Tren de Gran Velocitat i que ja ha col·locat quatre cotxes bomba en els últims quaranta dies. Aviat està dit.

Ahir, amb la clàssica trucada a l'associació DYA -a les 9.50 hores- i amb les també clàssiques imprecisions en el missatge -no va dir que seria a Pamplona-, ETA va triar per sisena vegada en la seva història el campus de la Universitat de Navarra, vinculada a l'Opus Dei, i en una hora va aconseguir reproduir de nou les escenes de vehicles envoltats de foc i ferralla actualment més pròpies de Bagdad que de l'Estat espanyol.

Punt de pas massiu
L'atemptat d'ahir agafa unes connotacions molt més dramàtiques, pel que podia haver passat, si es té en compte que el lloc elegit pels terroristes per deixar el Peugeot 306 blanc que van utilitzar, l'aparcament de superfície que hi ha entre l'edifici central i les biblioteques, està concorregut cada dia per milers d'estudiants. Aquest espai del campus, al qual s'accedeix per una petita carretera poc transitada que va paral·lela al riu Sadar i arriba fins al camp de l'Osasuna, és el punt de trobada diari de la majoria dels 15.000 estudiants i professors. Juntament amb la clínica universitària que hi ha més a prop de l'autopista, el pas de vianants per l'aparcament és massiu. El resultat de 29 ferits, doncs, no és gens estrany.

El que més preocupa en l'entorn de la investigació policial ara no és l'atemptat, que ja està fet i en el qual no cal lamentar danys personals, sinó la possibilitat d'un nou comando Guipúscoa, germà de l'encara actiu comando Biscaia, que en dotze hores va aconseguir robar el cotxe a Zamudio, carregar-lo amb quaranta quilos d'explosius, traslladar-lo a Pamplona i aparcar-lo a la Universitat. Tota l'operació, un autèntic atemptat exprés, es va fer entre dos quarts de nou del vespre de dimecres i les nou del matí de dijous. L'aparcament on va esclatar el cotxe bomba està tancat de nit i els vehicles que hi queden -que no és el cas- són revisats pels vigilants privats.

Es dóna la circumstància que aquest és l'únic aparcament al qual no s'accedeix amb targeta -només hi ha una cadena- i que les mesures de seguretat actuals d'accés als pàrquings del campus, de fet, es van incrementar el 2002, després de l'últim atemptat d'ETA. En aquella ocasió, també a tocar de l'edifici central, hi va haver tres ferits.

Concentració de rebuig
El rei Joan Carles I i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ahir assistien a la cimera iberoamericana, van encapçalar la condemna de l'atemptat. Avui a les 12 del migdia, a l'esplanada de la facultat de Comunicació de la Universitat, molt a prop del lloc de l'explosió, es farà una concentració de repulsa, a la qual s'hi han sumat la majoria de partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.