Política

Un cotxe bomba explota a la Universitat de Navarra dies després de la detenció del nou comando Nafarroa

Atemptat

Un cotxe bomba ha explotat a les 11.10 d'aquest dijous al matí en un aparcament al costat de l'edifici central de la Universitat de Navarra, a Pamplona. L'explosió ha afectat diversos vehicles, que s'han incendiat, i també hi ha diversos 21 ferits lleus, a causa dels talls provocats pels vidres que han caigut a causa de la deflagració.

El govern espanyol ha confirmat que un comunicant en nom d'ETA ha alertat a les 9.53 del matí l'Associació d'Ajuda a la Carretera (DYA) d'Àlaba de la col·locació d'un cotxe bomba "al campus de la universitat", però no ha especificat en quina. La trucada es feia des d'un telèfon mòbil en algun punt de Guipúscoa. L'home que ha trucat ha precisat que es tractava d'un Peugeot 306 de color blanc i ha avisat que explotaria al cap d'una hora.

Les indicacions ambigües no han permès localitzar amb temps el cotxe que havia d'esclatar. Com que la trucada s'ha rebut al DYA d'Àlaba, la policia ha interpretat que es referia al campus més proper, i per això ha buscat el cotxe bomba, infructuosament, a Vitòria. Finalment, l'artefacte esclatava a Pamplona.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que "podríem haver tingut una tragèdia enorme a la Universitat de Navarra, que no s'ha produït", en referència a l'hora en què ha passat l'atemptat i per la poca informació que el comunicant d'ETA ha donat durant l'avís previ a la bomba. La policia ha desallotjat el campus de la universitat un cop ha fet explosió el vehicle.

Rubalcaba ha explicat que el Peugeot 306 havia estat robat aquest dimecres a la nit a Zumaia i denunciat el robatori a la comissaria de Zarautz.

L'atemptat té lloc la mateixa setmana que la Policia Nacional va desarticular el comando Nafarroa a Pamplona, amb la detenció de quatre presumptes membres d'ETA.

És la segona vegada que la Universitat de Navarra pateix un atemptat amb cotxe bomba. La primera va ser el 23 de maig del 2002. En aquella ocasió l'atemptat va ser a les 9 de la nit, quan la universitat estava tancada. Hi va haver avís previ i l'explosió va causar tres ferits (un policia i dos treballadors de la universitat).


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.