Política

Desarticulen un comando d'ETA a Pamplona

Terrorisme

La Policia Nacional ha detingut aquesta matinada a Pamplona tres homes com a presumptes integrants d'un nou comando Nafarroa d'ETA. Una dona, també presumpta integrant del comando, ha estat detinguda a València, on residia temporalment per motius relacionats amb el seu treball o estudis, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba,  ha assegurat que en l'operació s'han comissat armes i explosius, fet que confirma la planificació d'un atemptat a Navarra. També ha assegurat que la desarticulació del comando s'ha realitzat amb caràcter preventiu perquè "s'ha fet abans que aquest nasqués", fet que, segons ha dit, "sobretot, ens estalviarà dolor i patiment".

La policia ha realitzat set registres a la capital navarresa, on ha decomissat ordinadors i material informàtic. També s'ha localitzat a Ansoain un traster on el comando havia amagat 100 quilos d'explosius, que hauria pogut utilitzar en un atemptat, tot i que de moment no se sap quan i contra qui. Les fonts consultades apunten que el comando era de recent creació i, per això, no s'esperava un atemptat imminent.

Entre els detinguts hi ha Aurkem Sola Campillo, un antic membre del comando Urbasa d'ETA, que el 2002 va ser desarticulat quan realitzava tasques d'informació. La resta dels arrestats no estan fitxats per la policia. Es tracta d'Araitz Amatriain, detinguda a València; el seu company, Xabier Rey, i Sergio Boado.

Condemnat a un any i tres mesos
Sola Campillo va ser condemnat per l'Audiència Nacional a un any i tres mesos de presó per temptativa de col·laboració amb banda armada. Sola Campillo es va beneficiar d'un acord entre els seus advocats defensors i la fiscalia, que demanava en principi 8 anys de presó per ell i quatre membres més del comando Urbasa.

Segons el relat dels fets recollits en la sentència, el comando Urbasa es va constituir el març del 2000 a Pamplona i tenia l'encàrrec d'obtenir informació sobre personalitats de diversos àmbits de Navarra per "passar les informacions a la direcció d'ETA per atemptar contra aquestes persones". El comando va recollir informació de l'alcaldessa de Pamplona, el president del Parlament de Navarra, membres i exregidors d'UPN, el Diario de Navarra, periodistes i funcionaris policials.

L'acusació no va poder acreditar que aquesta informació arribés als comandos d'ETA, cosa que va fer substituir la qualificació inicial de pertinença per la de temptativa de col·laboració.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona