Política

Obama aposta per un equip econòmic amb experiència

Món

Amb el país immers en la pitjor crisi en dècades, el president electe dels EUA, Barack Obama, ha fet de l'economia la seva prioritat i ahir va presentar l'equip econòmic que haurà de "reconduir Amèrica pel bon camí".

Timothy Geithner, un expert en crisis econòmiques i també internacionals, serà el nou secretari del Tresor en substitució de Henry Paulson. Geithner, que també ha treballat a l'administració Clinton, és president de la Reserva Federal de Nova York i un dels artífexs de les mesures econòmiques per fer front a la recessió. També va participar en el rescat de bancs com Bear Stearns o Citigroup. Segons Obama, Geithner ofereix "experiència" en política econòmica i en la gestió dels mercats, així com "comprensió" de la "profunditat, complexitat i urgència" de l'actual crisi econòmica.

"Idees noves i atrevides"
Pels analistes, la seva elecció representa continuïtat però, al contrari del seu antecessor, Geithner és més partidari de l'intervencionisme i s'espera que segueixi aquesta línia. Per sota seu hi haurà Lawerence Summers, exsecretari del Tresor amb Bill Clinton, que serà el principal conseller econòmic de la Casa Blanca, i qui s'especula que el 2010 podria substituir Ben Bernanke al capdavant de la Reserva Federal. També s'espera que nomeni Bill Richardson com a secretari de Comerç.

Obama ha escollit un equip experimentat però que pugui oferir punts de vista diferents i "idees noves i atrevides". "I sobretot, que comparteixen la meva creença que no podem tenir un Wall Street que creix" mentre la població "pateix", va dir ahir Obama durant la segona compareixença pública des que és president electe.

I el primer que farà aquest equip és crear 2,5 milions de llocs de treball per sortir del que Obama ha qualificat de "crisi de proporcions històriques". El president electe va defensar la necessitat d'adoptar mesures urgents. "No tenim ni un minut per perdre. La situació empitjorarà", va advertir.

A partir del 20 de gener, Geithner serà el responsable de gestionar el paquet de mesures de 700.000 milions de dòlars, dissenyat per impulsar l'economia durant els propers dos anys. I malgrat els reptes, Obama es va mostrar confiat que "l'oportunitat" per actuar "és a l'abast".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.