Política

Barack Obama anuncia una revolució en infraestructures i internet

El president electe dels Estats Units, Barack Obama, continua desenvolupant els seus plans de govern, i ahir, en el seu missatge radiofònic setmanal, va desvelar un pla econòmic molt ambiciós per modernitzar les infraestructures del país que contribuirà a crear, o almenys salvar, 2,5 milions de llocs de treball d’aquí al 2011. El líder demòcrata té previst fer la inversió pública en infraestructures més important des de la creació del sistema federal de carreteres i autopistes als anys 50.

Segons Obama, la necessitat d’actuar és immediata. “Necessitem acció i la necessitem ara”, va dir. La seva inversió en la xarxa de carreteres i en educació o noves energies posarà milions de persones a treballar. “Invertirem els vostres impostos en maneres noves i més intel·ligents”, va dir el president electe, que va tornar a dirigir-se a la classe mitjana. Només hi haurà un requisit: si un Estat no inverteix ràpidament en carreteres i ponts, perdrà els diners.

Tot i que no va donar xifres del volum d’inversió, Obama va dir que es destinarien quantitats rècord de diners en un ampli programa de millora dels serveis públics, des de les infraestructures a la xarxa elèctrica o el clavegueram.

Obama també va parlar de la necessitat d’expandir l’accés a internet als hospitals i a les escoles perquè “és inacceptable que els EUA, que van inventar internet, ocupin el lloc número 15 en el món en cablejat”. També vol modernitzar les escoles: “Per ajudar els nostres nens a competir en l’economia del segle XXI, necessitem enviar-los a escoles del segle XXI”.

Una part important del pla, al qual es podrien destinar 100.000 milions de dòlars, són les inversions en energies alternatives per reduir la dependència del petroli. Es preveu fer més eficients energèticament els edificis públics substituint l’antic i costós sistema de calefacció i enllumenat per noves tecnologies. Tot plegat per reduir costos i fer els EUA “més competitius al món”. Obama va recordar que el govern dels EUA paga “la factura energètica més alta del món”.

Els plans del president electe s’anunciaven l’endemà de saber-se que al novembre l’atur va créixer en 533.000 persones, la xifra més alta de destrucció de llocs de treball en més de trenta anys. No obstant, Obama va demanar optimisme als ciutadans: “Hem afrontat moments difícils abans i en cada moment ens hem aixecat per encarar el repte. I sé que els nord-americans poden aixecar-se un cop més”. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.