Política

ERC i ICV tenen la clau per fer valer el veto de CiU al Senat

L’anunci fet ahir per Josep Antoni Duran i Lleida que CiU presentarà un veto al Senat als comptes del 2009 col·loca ERC, ICV i EUiA en una situació delicada, perquè segons l’aritmètica parlamentària les tres formacions d’esquerres tenen la clau perquè prosperi l’esmena de rebuig als pressupostos que aquesta setmana s’estan acabant de tramitar al Congrés.
A diferència de la cambra baixa, al Senat el PSOE no en té prou amb el suport dels parlamentaris de PNB i BNG per tombar una esmena de rebuig als pressupostos. Les tres formacions sumen 120 senadors, mentre que la majoria absoluta se situa en 133.

Però tampoc els partidaris del veto ho tenen fàcil per aconseguir que prosperi. CiU, PP i CC sumen 132 vots, ja que el grup de Rajoy perd una senadora d’UPN que s’alinearà amb el PSOE. Necessiten només un vot per a la majoria. I aquest senador a hores d’ara només pot sorgir del grup de l’Entesa, concretament dels quatre membres que té ERC i els dos d’ICV i d’EUiA.

Sense esmenes
Que tiri endavant un veto al Senat significa que no es tramiten els comptes en aquesta cambra, i això impedeix que els diferents grups puguin seguir negociant esmenes amb la intenció de millorar-los. Així, si finalment es materialitza el rebuig per part de la cambra alta, els números del vicepresident econòmic Pedro Solbes tornen al Congrés sense que se n’hagi pogut tocar ni una coma. A partir d’aquí, l’últim pas que queda és que una majoria del Congrés aixequi el veto i permeti que els comptes entrin en vigor l’1 de gener del 2009. Per executar-ho, només cal repetir l’esquema de vots de PSOE, PNB i BNG.
De moment, i davant la constatació que CiU presentarà el veto al Senat, ERC es prendrà uns dies per decidir si hi dóna suport, segons va assenyalar ahir el seu portaveu, Joan Ridao. Els republicans, malgrat rebutjar comptes, no són partidaris d’evitar-ne la tramitació, ja que entenen que això impedeix negociar fins al final amb el PSOE per introduir-hi millores.

Front de partits
Però el que també és important destacar entre els arguments dels contraris al veto és que aquest gest acaba beneficiant els interessos del govern central. Al cap i a la fi, el pitjor que li pot passar ara a Solbes és que l’oposició s’aliï al Senat –on la majoria del PSOE és més feble– per desmuntar-li el que ha aprovat el Congrés. En aquest sentit, el dirigent republicà va posar-se en contacte ahir amb Duran per demanar-li que es repensés la presentació del veto i proposant-li fer un front català.
Per la seva banda, el cap de files del PSC a Madrid, Francesc Vallès, lamentava que CiU “un cop més faci la feina gratis al PP”, alhora que recordava que el veto “posa en perill” la negociació del finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.