Política

"Saura com a conseller atenua la veu d'ICV"

Entrevista: Salvador Milà, diputat d’ICV-EUiA

La necessitat que ICV recuperi la seva influència política “per no passar desapercebuts i créixer” ha dut l’exconseller Salvador Milà i dos diputats més a elaborar de cara al congrés d’aquest cap de setmana el manifest ICV que es noti!, crític amb la direcció pel seu seguidisme amb el PSC.

Per què diuen que ICV és percebuda com un apèndix del PSC?
No diem que la societat ho percebi sinó que correm el perill de quedar-nos encasellats com un element de complementarietat o previsibilitat. I no només del PSC, sinó de quedar sectorialitzats en determinats aspectes. Les nostres propostes han de ser integrals per donar respostes globals a la ciutadania.

ICV no marca prou perfil?
Tant en el mandat anterior com ara hem plantejat propostes pròpies, com el pla d’acció contra la contaminació o el canvi climàtic, que no van ser fàcils. No diguem que ara perquè ve una assemblea estem marcant perfil. Amb la Llei de l’Habitatge ja ho vam fer. Amb la Llei d’Educació ens sorprèn que per primer cop el govern s’atreveixi a portar un tema a debat parlamentari sense esgotar les possibilitats de consens al govern, que s’han de fer en base a l’acord d’Entesa.

El PSC prioritza l’acord amb CiU?
Això sembla. Però confiem que es recondueixi. Si CiU hagués vist coherència i fermesa en el govern respecte el que diu el Pacte Nacional per l’Educació, s’hagués desvinculat de la llei d’Educació.

Comparteix amb Saura que l’aparició de grups crítics és positiu?
A ICV sempre hi hagut debat intern i ara hi ha preocupació pels resultats a les municipals i generals. No ens podem quedar amb la satisfacció que a les autonòmiques del 2006 les coses van anar molt bé. Tenim un sentiment agredolç perquè apliquem polítiques socials i en canvi podem quedar desdibuixats. L’assemblea ha de servir per rellançar propostes, per dinamitzar la direcció. No serà una bassa d’oli ni una olla de grills, però el debat ha d’estar viu.

Per què no s’ha presentat una altra candidatura?
No estem per a confrontacions personals. Subscrivim l’estratègia d’estar al govern per aplicar el nostre programa i Saura tampoc s’ha tancat al procés de renovació natural al partit. Jo mateix l’he avalat. Aquesta assemblea no ha de girar al voltant dels lideratges, però ha de servir per posar les bases programàtiques i configurar un grup dirigent que faciliti una renovació ordenada amb una nova imatge que impulsi el creixement.

Calen canvis a la direcció d’ICV?

Hi ha d’haver un nucli de direcció més reforçat amb una configuració diferent. Un nou repartiment de responsabilitats per projectar una imatge diferent del partit perquè Saura ha quedat absorvit amb el càrrec del conseller i que altres dirigents amb càrrecs institucionals puguin expressar la veu pròpia d’ICV sense quedar vinculats a la gestió diària del govern.

Parla de limitar les funcions de Saura?

Té una conselleria que marca molt carácter i dificulta que pugui transmetre un missatge politic perquè es barregen els dos factors. L’assemblea ha de permetre que Saura tingui un altre àmbit d’actuació o que hi hagi altres dirigents que puguin actuar amb autoritat. Aquest és un sentiment generalitzat però no sabem com es plasmarà.

Va ser un error assumir Interior?
S’han fet bé les coses i s’ha notat un canvi, però la seva responsabilitat com a conseller atenua la veu pròpia del partit i la capacitat de generar un missatge propi com a president del partit. Hem de dissociar l’acció de govern de la política del partit.

El manifest obre la porta a pactes amb CiU?
El document no ho diu això. S’ha interpretat de manera sesgada. Diem que per tenir credibilitat hem de ser el referent en les polítiques d’esquerres. No pot ser que l’única manera que tinguem de fer política sigui arribar a un acord amb els socialistes. No hem d’estar lligats de mans i peus amb el PSC. Hem de sortir de la imatge de partit que complementa el PSC. Hem de tenir un projecte autònom, però sempre des de la perspectiva de l’esquerra. No discutim el govern d’Entesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats UNITS

Trump, evacuat d’un míting amb sang a la cara després del so d’uns trets

BARCELONA
ESTATS UNITS

Biden lluita en campanya per contrarestar la caiguda de suports

BARCELONA
política

L’ANC trasllada al carrer el seu rebuig als embats judicials

barcelona
FEDERACIÓ RUSSA

Rússia respondrà a míssils dels EUA a Europa apuntant amb els seus a la UE

BARCELONA
POLÍTICA

El PSC s’atribueix com a mèrit el retorn dels exiliats

barcelona
política

Rovira es retroba amb la militància d’ERC

barcelona
GUERRA A GAZA

Noranta morts per un atac israelià a una zona de desplaçats a la Franja

BARCELONA
política

Els comuns reivindiquen el seu pes en un futur acord de govern

barcelona
ÀSIA

Ira a la Xina per una llei dels EUA que li reclama més autonomia per al Tibet

BARCELONA