Política

Aralar demana a ETA que deixi la violència perquè Euskadi pugui fer reivindicacions polítiques a l'Estat

Aralar, com ha fet la xarxa Lokarri i fa habitualment, ha rebutjat els dos atemptats d'ETA comesos aquest diumenge a Vitòria i Ondarroa, perquè entén que la violència "suposa un greu atac contra els drets humans" i perquè és "un obstacle per als interessos dels abertzales".

La formació, escindida de l'antic Herri Batasuna, ha anunciat en un comunicat la seva "solidaritat" amb les persones ferides pel cotxe bomba que ha esclatat davant de la comissaria de l'Ertzaintza a Ondarroa i ha reclamat "el cessament unilateral i sense contraprestacions" de l'activitat armada. Segons Aralar, si ETA deixa les armes a canvi de "contraprestacions" per als seus presos, es "tancarien les portes a les reivindicacions [polítiques] dels independentistes", en la mesura que el govern espanyol "consideraria esgotades les vies de reclamació" un cop acordats els beneficis penitenciaris que es concedissin.

Per al partit de Patxi Zabaleta, la fi de la violència, decidida unilateralment per ETA, "legitimaria encara més les ja legítimes reivindicacions dels ciutadans", que "es carregaria d'arguments" i podria "desterrar les injustificables motivacions que troba el govern espanyol per retallar drets polítics i civils escudant-se en la utilització de la violència política". Com a exemple, Aralar esmenta la il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) i d'Acció Nacionalista Basca (ANB) , que ha criticat per tornar a demanar a ETA la fi de la violència "no com a rèplica, sinó com a fet autònom i just que és el que convé a Euskal Herria, als presos i a les víctimes".

Zapatero i Rajoy, per la via policial
Paral·lelament, també expressaven la seva opinió la resta de partits i nombrosos càrrecs públics per condemnar els dos atemptats d'aquest diumenge. Des de Valladolid, durant el congrés del PSOE a Castella i Lleó, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha manifestat la seva "repulsa i menys preu" per aquells que practiquen la violència, i els ha recordat que "l'Estat de dret no retrocedirà ni un mil·límetre i ells [ETA] sí que retrocediran perquè el seu únic destí és la presó".

Mariano Rajoy li ha respost des de Còrdova, on se celebrava el congrés del PP andalús. El líder popular ha anunciat que el seu partit donarà suport al govern del PSOE si és "per derrotar ETA amb la llei i amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat". Segons el president del PP, les negociacions i "els experiments només serveixen per retardar la derrota definitiva" de l'organització armada, que s'aconseguirà "aviat".

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.