Política

Interior creu que ETA va robar i preparar els tres cotxes bomba a França

El cotxe bomba que ETA ha fet esclatar aquesta matinada a Santoña va ser robat a França el 12 de setembre. L'organització armada també va sostreure a França el vehicle utilitzat en l'atac a la seu central de Caja Vital, a Vitòria, aquest diumenge. Aquestes són les dades objectives que ha fet públiques aquest dilluns al migdia el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, des de Cantàbria, on ha acudit després de l'últim atemptat, en què ha mort un brigada de l'acadèmia militar de Santoña. Sobre el cotxe bomba que va explotar també ahir a Ondarroa, Rubalcaba no ha donat cap detall. Tanmateix, la hipòtesi amb què treballa la policia és que tots tres vehicles van ser robats i carregats amb els explosius a França.

El ministre ha reconegut que des de fa algunes setmanes, després de la detenció del comando Biskaia i de les sentències contra ANB, EHAK i Gestores pro Aministia, s'esperava una "demostració de força" d'ETA, tot i que per Rubalcaba els atacs que s'han produït no reflecteixen precisament que l'organització armada estigui forta. "De vegades la major debilitat s'expressa amb aquests atemptats embogits". "Quan la banda terrorista té aquests contratemps sol fer una barbaritat".

De moment, Rubalcaba no ha aclarit la quantitat d'explosiu que contenia el cotxe bomba de Santoña, tot i que segons ell "no cal saber-ne gaire per veure que era potent". Els vehicles que van esclatar ahir contenien uns cent quilos d'explosius cada un. El ministre també ha lamentat que la zona afectada per l'atemptat d'avui no s'ha pogut desallotjar del tot perquè ETA ha avisat quan passaven 23 minuts de la mitjanit i la bomba ha esclatat a la una, 38 minuts després.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.