Política

Rubalcaba admet acostaments de presos d'ETA al País Basc però diu que també hi ha "allunyaments"

El govern espanyol ha traslladat una desena de presos d'ETA d'Andalusia cap a d'altres centres penitenciaris més pròxims al País Basc, com Astúries i l'Aragó. Entre els beneficiats hi ha presos històrics com Francisco Múgica Garmendia, Pakito, José Luis Urrusolo Sistiaga i Valentín Lasarte. Es dóna la circumstància que els reclusos etarres que han estat traslladats en els últims mesos han expressat el seu desacord amb la línia actual de l'organització terrorista.

Aquesta informació, publicada per El mundo, ha estat confirmada pel ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha matisat que igual que s'han produït apropaments de presos d'ETA a Euskadi també hi ha hagut "allunyaments". "Els presos d'ETA canvien de presó. Uns poden anar a presons més pròximes al País Basc i altres poden anar a presons més allunyades", ha assegurat.

En aquest sentit, el conseller de Justícia basc i secretari general d'Eusko Alkartasuna, Joseba Azkarraga, ha qualificat aquesta política del govern espanyol "d'error" perquè només afecta alguns reclusos i busca la seva divisió, cosa que no permet "avançar en res". En declaracions a RAC 1 i Catalunya Ràdio, Azkarraga ha apostat per acabar amb la política "de dispersió de presos" perquè "perjudica fonamentalment als familiars".

Pel conseller basc, "si es vol avançar en el procés de diàleg" caldria considerar el model irlandès, que va permetre que tots els presos de l'IRA estiguessin en un mateix centre penitenciari. "Això va possibilitar el debat entre ells, i aquest debat va ser una de les claus perquè el procés de pau acabés de forma positiva", ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.