Política

Rússia alenteix el replegament de les seves tropes a Geòrgia malgrat les crítiques internacionals

Rússia alenteix el replegament de les seves unitats militars de territori georgià, tant de la separatista Ossètia del Sud com de la zona administrada per Tbilisi, malgrat les nombroses crítiques internacionals.

"L'absència de qualsevol tipus de control sobre els soldats de l'exèrcit georgià dificulta la situació i entorpeix el replegament de les tropes", ha afirmat aquest dimarts el cap adjunt de l'Estat Major General de les Forces Armades de Rússia, Anatoli Nogovitsin.

El general ha subratllat que la situació a la zona de conflicte encara és "complicada", especialment a Ossètia del Sud, on les localitats ossetes i georgianes estan molt a prop.

"Estem complint amb les obligacions que vam assumir. Ho farem al ritme que dicta la situació", ha assenyalat Nogovitsin.

L'OTAN reclama la retirada de les tropes russes
L'OTAN ha reclamat aquest dimarts l'aplicació completa de l'acord de pau entre Rússia i Geòrgia, inclosa la retirada immediata de les tropes a les posicions que ocupaven abans de l'inici de les hostilitats, i ha criticat, un cop més, l'ús desproporcionat de la força per part de Rússia.

L'aliança ha advertit Moscou, després de la reunió de ministres d'Exterior dels 26 països membres, que després de les seves accions en el conflicte amb Geòrgia "les coses no poden seguir com fins ara".

El secretari general de l'OTAN, Jaap de Hoop Scheffer ha assegurat que no se celebrarà cap reunió del Consell OTAN-Rússia, tal com va sol·licitar Moscou la setmana passada, mentre les "forces russes estiguin ocupant una part important de Geòrgia".

Respecte a la possibilitat de cancel·lar la cooperació militar de l'OTAN amb Rússia, el diplomàtic holandès ha indicat que encara no s'han pres decisions específiques sobre el tema, però ha avançat que serà un tema al qual s'haurà de respondre aviat.

Rússia acusa a l'OTAN de seguir en la Guerra Freda
L'ambaixador rus davant l'OTAN, Dmitri Rogózin, ha acusat aquest dimarts l'aliança de "seguir en la Guerra Freda" i ha anunciat que Moscou té la intenció de revisar la seva cooperació amb l'organització atlàntica.

"Està clar que la nostra cooperació no seguirà sent igual. Canviarà el volum, la qualitat i la freqüència de les consultes", ha assegurat Rogózin, en resposta a les afirmacions dels ministres d'Exterior de l'OTAN, que han acordat que després del conflicte de Geòrgia les relacions amb Rússia no podien seguir com fins ara. Tot i això, l'ambaixador rus ha precisat que la relació no es paralitzarà.

A més, Rogózin ha criticat la postura del secretari general de l'Aliança, Jaap de Hoop Scheffer, qui s'ha limitat a exposar el seu punt de vista personal i el dels Estats Units i no el de tots els membres, segons l'ambaixador rus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.