Política

Medviédiev signa el pla de pau i Geòrgia espera una retirada immediata de Rússia

El president rus, Dmitri Medviédiev, ha signat aquest dissabte l'acord de pau amb Geòrgia, després d'haver rebut una còpia del document firmat prèviament pel president georgià, Mikhaïl Saakaixvili. Ara, Geòrgia espera que la retirada de les tropes russes sigui immediata, tot i que hi ha discrepàncies sobre quina és la situació real en aquests moments.

Diversos testimonis georgians han assegurat que els tancs russos han tallat aquest matí la carretera que va de la capital georgiana, Tbilisi, cap a Ossètia del Sud, passant per Gori. Les mateixes fonts indicaven que els carros blindats russos han arribat fins a 40 quilòmetres de Tbilisi, però Moscou ho nega. A canvi, el Kremlin acusa els georgians d'intentar destruir amb explosius un pont que uneix Ossètia del Sud amb Rússia i que és el camí per a l'ajut humanitari.

Els retrets mutus han continuat també amb les acusacions georgianes, que mantenen que les tropes russes continuen saquejant i destruint infraestructures civils del país. "Volen provocar el pànic. Rússia vol un canvi de règim. També vol allunyar l'OTAN de Geòrgia. És una lliçó per a tot el món, que vegi que ningú no es pot refiar dels russos", ha advertit el cap del comitè d'Integració Europea del Parlament georgià, David Dartxiasxvili.

Paral·lelament, l'estat major de l'exèrcit rus ha avisat que les tropes es retiraran de Geòrgia però no d'Ossètia del Sud ni d'Abkhàzia, les dues regions secessionistes. Segons el general Anatoli Nogovitsin, "Rússia segueix l'acord de 1992, firmat després de la guerra entre Geòrgia i Ossètia, que determina les tasques de pau russes en les zones en conflicte". "Mai renunciarem a la presència de les nostres tropes de pau a Ossètia del Sud i Abkhàzia. Si hi renunciéssim, qui garantiria la seguretat a la zona?", pregunta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.