Política

Rússia recolzarà la sobirania d’Ossètia del Sud i Abkhàzia

El president de Rússia, Dmitri Medviédiev, va elevar ahir un grau més la confrontació amb els Estats Units sobre el futur de Geòrgia en prometre als líders de les dues regions secessionistes georgianes, Ossètia del Sud i Abkhàzia, que Moscou recolzarà una eventual declaració d’independència.

Medviédiev, que ahir va rebre al Kremlin els dos màxims dirigents abkhaz i osseta, va afirmar que Rússia “recolzarà” i “garantirà” a l’escena internacional “tota decisió que prenguin els pobles d’Ossètia del Sud i Abkhàzia” sobre el seu futur estatus polític. “L’aspiració a la independència d’Ossètia del Sud resta invariable”, va declarar el líder d’aquesta regió georgiana, Eduard Kokoïti. “L’objectiu està fixat i hi anirem plegats”, el va recolzar el dirigent abkhaz, Serguei Bagapx.

Des de Washington, el president George W. Bush va assegurar en conversa telefònica amb els seus homòlegs d’Ucraïna i Lituània que els EUA segueixen fermament compromesos amb “una Geòrgia sobirana i lliure i amb la seva integritat territorial”. El secretari de Defensa, Robert Gates, va advertir Moscou que si no canvia d’actitud envers Geòrgia, les relacions bilaterals entre les dues potències en resultaran perjudicades durant els pròxims anys.
En aquest context, la secretària d’Estat dels EUA, Condoleezza Rice, que ahir es va reunir a París amb el president francès, Nicolas Sarkozy –artífex del pla de pau que ha permès un precari alto el foc a Geòrgia–, i que avui ha d’arribar a Tbilissi, va dir ahir que confia que Medviédiev “mantindrà la paraula” i aturarà les operacions militars russes en territori georgià.

Però sobre el terreny la retirada russa no sembla tan clara. Segons l’agència Reuters, tropes i blindats russos es movien ahir encara a l’interior o al voltant de tres ciutats georgianes: Gori (centre), Zugdidi (oest) i Poti, port del mar Negre. Moscou, però, insisteix que les seves tropes no violen l’acord de pau i al·lega una clàusula d’aquest document que permet a les forces russes “implementar mesures de seguretat addicionals” mentre esperen l’arribada d’observadors internacionals per supervisar l’alto el foc. Els comandaments russos, a més, van assegurar que havien cedit als georgians el control de Gori, ciutat pròxima a Ossètia del Sud des d’on les forces de Tbilissi van llançar dijous l’atac que va provocar la virulenta resposta russa.

Avions militars nord-americans van subministrar ahir ajuda humanitària a Geòrgia. El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, es va mostrar “molt preocupat” per la situació humanitària a Geòrgia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.