Política

Geòrgia signa el pla de pau amb Rússia impulsat per la Unió Europea

El president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, ha signat aquest divendres a la tarda l'acord de pau amb Rússia impulsat per Nicolas Sarkozy com a president de torn de la Unió Europea, però ha exigit la retirada immediata de les tropes "ocupants" russes, que s'han mantingut en algunes zones malgrat el suposat alto el foc.

Saakaixvili ha comparegut per anunciar la signatura del pla de pau amb la secretària d'Estat dels Estats Units, Condoleezza Rice, i tots dos han exigit al president rus, Dmitri Medviédiev, que faci tornar les seves tropes per poder aplicar l'acord.

El conflicte, una guerra oberta d'una setmana que ha causat milers de morts i desplaçats a Ossètia del Sud, va començar quan Rússia va reaccionar als moviments de l'exèrcit georgià a la regió secessionista sud-osseta, autoproclamada independent a principi dels anys 90.

Merkel no veu clara la independència d'Ossètia
La cancellera alemanya, Angela Merkel, que avui s'ha afegit al moviment de mandataris occidentals que han intervingut en el conflicte, ha visitat avui Medviédiev a la seva residència d'estiu, en un balneari del mar Negre, i li ha fet saber que considera "desproporcionada" la reacció russa als moviments de l'exèrcit georgià a Ossètia, on la majoria d'habitants són de parla i cultura russa.

"Encara que tinguem en compte la versió russa dels esdeveniments, la reacció va ser desproporcionada", ha dit Merkel en una compareixença al costat de Medviédiev. La cancellera alemanya també ha analitzat l'anunci de Rússia que donarà suport a la independència d'Ossètia del Sud i Abkhàzia, l'altra regió georgiana secessionista, si els seus habitants ho volen. En aquesta qüestió, Merkel ha parat els peus a Medviédiev. "No cada poble que vol sortir d'una unió estatal és capaç de convertir-se en un Estat independent. Si fos així al món hi hauria molts problemes. La premissa principal és la integritat territorial de Geòrgia", ha advertit.

Medviédiev no afluixa
Amb Merkel al costat, Medviédiev no s'ha mossegat la llengua. Ha mantingut el seu discurs que les tropes russes van intervenir per retornar la seguretat a Ossètia del Sud, ja que "Saakaixvili es va cansar de la diplomàcia i va decidir escarmentar els ossetas que el molestaven".

Després de diversos dies en què els mitjans de comunicació occidental han denunciat els saquejos i la violència de les tropes russes i dels mercenaris ossetas a Gori i altres zones de Geòrgia, el president rus ha respost que "tota la responsabilitat de les accions cruels i il·legals recau sobre el govern georgià". "És necessari que la pau a la regió sigui restaurada i garantida perquè a ningú no li passin per cap idees idiotes", ha conclòs, i ha advertit que "les forces russes seguiran sent garants de la seguretat al Caucas".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.